X
 
 

Готвени от МФ промени ще ограничат ползването на ваучери за храна

4071 0
photo of Готвени от МФ промени ще ограничат ползването на ваучери за храна
Снимка: Pixabay
Финансовото министерство се кани от догодина силно да усложни данъчния режим на ваучерите за храна, което може сериозно да ограничи ползването им от хиляди служители и работници. В пакета данъчни промени, предложени от ведомството за 2019 г., се предвижда още при издаването на ваучерите върху стойността им да бъде начисляван ДДС, който ще трябва да се плаща от работодателите. Те обаче няма да имат право на данъчен кредит. Как ще бъде избегнато двойното плащане на налога, тъй като в магазините крайните потребители също плащат ДДС, засега не е ясно.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна алармираха, че подобна промяна противоречи на някои основни принципи на облагането с ДДС и поставя под риск положителните ефекти от тази социална придобивка. Тя е една от най-предпочитаните и за служителите, и за работодателите, тъй като е лесно приложима и спестява данъци и осигуровки върху добавка към заплатата в размер до 60 лева месечно. Според мотивите на финансовото министерство промяната е продиктувана от прилагането на евродирективата за данъчното третиране на ваучери, която страната ни трябва да приеме до края на 2018 г., пише в. "Сега".

Трябват още 60 млн. лв. за ваучерите за храна

60 млн. лв. ще е недостигът на средства за ваучерно хранене на работниците през тази година. Това обявиха от Асоциацията на операторите...

Ведомството класифицира ваучерите за храна като "ваучери за конкретна цел", което според директивата изисква ДДС да бъде включен в номиналната им стойност. В други държави обаче, където има различни ставки на ДДС за храните, ваучерите се третират различно, тъй като не е възможно предварително да се предвиди стойността на налога. Това поставя в понеблагоприятно положение нашите работодатели и оператори на ваучери за храна. Затова браншът настоява финансовото министерство да промени позицията си по отношение на данъчния режим. "Обстоятелството, че в България не се прилагат диференцирани ставки на ДДС, т.е. размерът на данъка може да бъде определен към момента на издаването на ваучера - 20%, независимо че стоката или услугата не е идентифицирана, не означава автоматично, че ваучерите за храна са с "конкретна цел", казват операторите.

Готвената промяна няма да се отрази пряко на потребителите, тъй като ваучерите ще запазят номиналните си размери. Тя обаче косвено може да ограничи достъпа им до тази социална придобивка.

Новата мярка ще създаде огромни проблеми и за търговците, които ще трябва да преформатират системите си за ДДС отчетност, посочват операторите. Най-голяма ще е административната тежест за малките търговци, които може да се откажат да работят с ваучери за храна. В момeнта те се приемат не само в търговските вериги, но и в много ресторанти и магазини, като броят им надхвърля 15 000 обекта, посочват от бранша.

Работодателите също може да изгубят интерес заради начисления ДДС в стойността на ваучерите, без да имат право на данъчен кредит за него. Това обезсмисля другите данъчни облекчения, които фирмите ползват за социалните разходи в размер до 60 лева месечно.

КНСБ предлага въвеждане на система от ваучери за предоставяне на различни услуги по домовете

КНСБ подготвя предложение до управляващите за въвеждане на система от ваучери за предоставяне на различни услуги по домовете от водопро...

Все още браншът води разговори с финансовото министерство как ще се прилага новият данъчен режим. В края на септември изтече срокът за обществено обсъждане на данъчните промени за догодина.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 февруари

Овен Тази сряда не се претоварвайте, не тичайте много и не стойте прави продължително време. Бъдете внимателни при работа с електрич...

Последно в Актуално