И НСИ категорично показа, че родното море е демоде

7623
И НСИ категорично показа, че родното море е демоде
Снимка: iStock/Guliver

И Националният статистически институт (НСИ) попари всякакви вяли опити на министъра на туризма и на подопечните ѝ да обяснят как този летен сезон не е катастрофа. Според данните, през юли идващите в България чужди туристи са намалели, като тенденцията се запазва от юни.

На фона на скъпотията, презастрояването и честите скандали с лошо обслужване не е чудно, че чуждите летовници и екскурзианти в България са с над 6% по-малко от юли 2018 година. Много е показателно, че и все повече българи изневеряват на родните курорти и предпочитат да отдъхват в Турция и Гърция, коментира в. "Сега".

Министерският съвет одобри изменения в Закона за туризма

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за туризма (ЗТ). Предвидените промени са от същест...

Интересът на чужденците към България се топи, като особено осезаем е отливът на руснаците - те са с почти 16% по-малко в сравнение с юли 2018 година. Негативната тенденция е обхванала и гостите от ЕС - те са намалели с над 5 на сто спрямо предишния юли. България губи туристите от Германия, Полша, Чехия, Гърция, като сривът е от порядъка на 12-14%, показват данните на НСИ за юли.

Най-верни на българските курорти, природа и забележителности остават румънците, за които статистиката отчита 314 хиляди посещения през юли, което е с 6% повече от резултата преди година. В същото време руските гости през юли са наброявали само 115 хиляди. Любопитно е, че дори украинците са били повече - статистиката отчита над 127 хиляди посетители оттам.

Припомняме, че под туризъм НСИ води всякакъв вид пътувания - почивка, екскурзия, командировка, гостуване на роднини или приятели, учение, лечение, участие в състезание и пр. Числата разкриват, че екскурзиантите и летовниците у нас намаляват, а растат пътуванията по служба. Данните за броя на пътуванията на граждани от ЕС са оценки на базата на информация от МВР и от летищата. Данните за влезлите у нас граждани на страни извън ЕС се получават директно от МВР. Информацията за целите на пътуванията се събира чрез редовна извадкова анкета, която НСИ провежда всеки месец сред български и чужди граждани, преминаващи през граничните пунктове на страната

Като цяло посещенията на чужденци у нас през юли са били малко над 2 милиона, или с 3,2% по-малко от юли 2018 година. Но спадът специално при гостуванията с цел почивка и екскурзия е двойно по-голям - 6,2%. А командировките и другите пътувания са с леко увеличение.

Експерти пред Actualno.com: Туризмът у нас се развива на фона на имитация и бетон

Бургаската регионална туристическа камара изнесе данни за чуждестранните туристи, които са посетили или са се отказали да почиват на Бу...

Спадът на руските туристи например може да се обяснява с много фактори, но е факт, че държавата само обещава, но не облекчава визовия режим за тях. Същото важи и за други чужденци - като от Китай например. Вместо да възложи ясна задача на подчинените си, премиерът Борисов измисли как да похарчи 15 млн. лева, като финансира чартърни полети към България - защото така правели в Турция, което е спорно дали е възможно в ЕС.

На този фон в. "24 часа" коментира, че пътуванията на българи в чужбина бележат рекорд. Пътуванията през юли са 779,5 хиляди, което е исторически връх. Само 39,7% от тях обаче са с цел "почивка или екскурзия", а най-много български граждани пътуват към Турция, Гърция, Германия, Румъния, Сърбия и Северна Македония и други близки дестинации. Сред почиващите най-предпочитаната чужда дестинация е съседна Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика