Икономист посочи защо не е добре заплатите в обществения сектор да надвишават тези в частния

3485
Икономист посочи защо не е добре заплатите в обществения сектор да надвишават тези в частния
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"За периода януари 2017 година до септември 2020 година средната работната заплата в България, в частния сектор се повишава от 981 лева до 1 373 лева, или значителен ръст от 39.96%.

За същия период от време средната брутна заплата в обществения сектор нараства с 44.16% от 1 019 лева до 1 469 лева. Това на първо четене може да изглежда, като забележителен успех и може би в голяма степен наистина е, но нека погледнем факторите довели до този ръст.

Никола Филипов: Управляващите да не настройват различните сектори от икономиката един срещу друг

Живеем в много интересни времена. Ще има протест организиран от Сдружение на Заведенията в България. Хората просто искат да работят. То...

Данните ясно показват, че за последните четири години цената на труда в обществения сектор е по-висока от тази в частния сектор. Това е проблем, защото един предприемач винаги ще може да оцени по-ефективно цената, която е склонен да заплати за услугите на някой работник.

Тоест, основен фактор за формирането на работната заплата е производителността на труда. Колкото по-висока е тя, толкова по-високо заплащане би бил склонен да заплати предприемачът за услугите на човека. Това е един естествен процес, който по органичен начин увеличава доходите на домакинствата, генерира икономически растеж и промотира икономическа ефективност", пише икономистът Никола Филипов във Фейсбук.

"На диаметрално различна страна е процесът по формиране на цената на труда в обществения сектор. Там рядко се търси висока производителност на труда, а основни фактори зад тези решения са преди всичко политически.

В последните няколко години видяхме значителен ръст на заплатите в обществения сектор, като в сектори на сигурността, здравеопазването, образованието и цялата администрация, като цяло. В това естествено няма нищо лошо, но само когато увеличението на заплащането на труда кореспондира в пропорционално увеличение в производителността на труда на бюрокрацията.

Мисля, че всеки един гражданин сам за себе си може достатъчно добре да усети, дали има някакво подобрение в услугите, които ни предоставя държавата, за да заслужат подобно увеличение на заплатите си.

НСИ: 39% от предприятията са с намалени приходи от продажби през декември 2020 г.

39% от нефинансовите предприятия са регистрирали намаление на приходите от продажба на стоки и услуги през декември 2020 г. спрямо ноем...

Трендът на увеличение на заплатите в обществения сектор ще се засили осезаемо през тази година, когато бъдат отчетени заложените ръстове на заплатите на МВР, администрацията, учителите и лекарите. Това ще доведе до допълнително разширяване на ножицата между заплатите в него и частния сектор, който ще страда в условията на икономическата криза.

Основният проблем в това, че заплатите в обществения сектор надвишават тези в частния е, че все повече хора биха предпочели да търсят заетост в държавната администрация, а не в продуктивния частен сектор, който плаща заплатите на държавните служители.

Тоест, ставаме свидетели на преливане на заетост в непродуктивния обществен сектор от продуктивния частен сектор на икономиката ни. Когато държавата покачва заплатите в обществения сектор поради някакви политически причини, които нямат нищо общо с чисто икономически фактори, частният сектор е задължен да увеличи цените на труда, за да запази на работа своите работници.

Това, обаче в средносрочен аспект намалява конкурентоспособността на родната икономика, защото това увеличение в цената на труда не кореспондира със сходно увеличение в производителността на труда, на заетите в частния сектор.

Всичко това е един прекрасен пример за това, как държавата със своята регулаторна намеса взима политически решения, които в дългосрочен аспект могат да окажат негативно влияние върху пазара на труда и оттам върху цялата ни икономика.

Икономист посочи защо доходите ни са най-ниските в ЕС

"Толкова ли беше сложно през 2021 г., предвид факта, че България е страната с най-малки инвестиции в капиталови активи от целия ЕС, с ц...

Според мен, дори тези политически решения за увеличаване на заплатите в обществения сектор имат много по-негативно влияние върху икономиката от административното увеличение на минималната работна заплата. Ръстът на МРЗ за 2017 – 2020 година е 32%, което e доста по-скромен ръст от този в обществения сектор."

Още: Никола Филипов: Управляващите да не настройват различните сектори от икономиката един срещу друг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com