Илиян Василев: Играта с "Овергаз" е заради "Газпром" и индустриалните клиенти

6545
Илиян Василев: Играта с "Овергаз" е заради "Газпром" и индустриалните клиенти

Нямаше договорка с „Овергаз” като търговец на индустриални клиенти. Точно там компанията изземваше клиенти на държавния доставчик „Булгаргаз”. Това е основата на новогодишния спор, смята бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

Според Василев ролята на „Овергаз” в случая е предвестник на либерализацията на енергийния пазар у нас. В либерализиран пазар притеснение е, че държавно дружество държи 100% от пазара. Всички разбраха, че има повече политика, отколкото търговия. „Газпром” иска да си запази максимално пазарите в Европа – загуби турския пазар, губи в Украйна. Руският монополист е в много тежка ситуация, подчерта Василев пред Нова телевизия. И добави, че индустриалните клиенти на „Овергаз” са се прехвърлили към „Булгаргаз”.

Шефът на БЕХ поиска "Овергаз" да поеме разходите за допълнителния газ

Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоре...

Интересът на Русия сега е пак да почне да говори за „Южен поток”, дори за Бургас-Александруполис. Идеята на Москва е да бъде неутрализирана Турция относно транзита през Босфора, смята Василев. Той припомни, че все още сме далеч от окончателното изграждане на интерконекторите с Гърция, Сърбия и Румъния.

Това, което сега се случи, свали пазарната капитализация на "Овергаз". Това вкарва играта във въпроса: "Кой ще продава този бизнес?". Дали сега Сашо Дончев ще вкара на мястото на "Газпром" западни компании? Ако това стане, "Булгаргаз" ще бъде много притеснена, подчерта Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика