Искаме от ЕС още 6 колбаса да са защитени

4495
Искаме от ЕС още 6 колбаса да са защитени

След като Горнооряховският суджук беше регистриран от Европейската комисия като защитено географско наименование, страната ни вече е подала заявления за други шест продукта с традиционно специфичен характер. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, предаде АСН.

Другите местни продукти, които преработвателите искат да бъдат вписани като типично български, са два вида пъстърма, филе "Елена", роле "Трапезица", врат "Тракия" и "Панагюрска луканка".

Европейският сертификат може да се даде само на храни с утвърдена марка, тясно свързани със специфичен географски район.

Ако продуктите се регистрират, това може да доведе до леко увеличение на цената им заради гарантираното им качество, обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите.

"Единственият разход, който се появява допълнително, е това, че продуктите, които се регистрират по-този начин, дали като продукти с географско указание или продукти с традиционно специфичен характер, вече подлежат на системен контрол и на системни одити, които се заплащат от самия производител", обясни Кирил Вътев.

От началото на януари Горнооряховският суджук може да бъде произвеждат само от три фирми. Останалите от два дни вече нямат право да ползват името на продукта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика