Животновъдите излязоха на протест

9082
Животновъдите излязоха на протест

Около 20 животновъди се събраха на протест пред МЗХ, предаде БГНЕС. Те се оплакаха, че към момента е прекъснат всякакъв диалог и работата в отрасъл "Земеделие".

"Най-важното нещо е, че един месец, месец и половина вече в това министерство и в страната инстанциите не работят. Защо казвам, че не работят? Ние не знаем в момента дали са осигурени средствата, които подлежи да престъпят през 2013-2014 г. в българския земеделски бранш, като цяло още повече към животновъдите - национални и европейски доплащания. Никой не излиза да каже дали тези средства са осигурени. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Той подчерта, че миналата година по това време са се знаели парите, които са осигурени.

Ние българските животновъди не може по този начин да продължаваме в стрес да работим. Ние не може ден за ден да решаваме нещата. Трябва да имаме перспектива, да знаем как и по какъв начин да си подреждаме бизнеса, обясни той. Другото, което ги притеснява е, че за новия програмен период те не знаят какво се преговаря и дали се преговаря. И дали ще се случи същото, което се е случило за стария програмен период за 2013г. Този период, те казват, че са го изкарали трудно на гърба си.

Те се оплакаха, че им е било обещано, че преговорите ще се водят прозрачно. На нас ни омръзна да получаваме по 40 лева за една овца, а съседните на нас страни да получават 40 или 80 евро. Синапов каза, че българският животновъд няма самочувствие, а чиновниците се държат нагло с тях. Не им дават информация, например.

Синапов коментира, че негови колеги браншовици агитират хората да не излизат на протест. Според него, много негови колеги заблуждават, че исканията им не са реални и той ги призова с въпрос: какво ще кажат след 3 месеца, защото той се опасява, че тези средства няма да стигнат до тях. Синапов заяви, че не е партийно ангажиран и не членува в никаква партия. Колкото до това, че те бяха тези, които подкрепиха Борисов пред парламента в деня, в който подаде оставка, Синапов каза, че са били там не да подкрепят ГЕРБ, а за да защитят интересите си и защото по времето на Борисов успели да усвоят максимално заложените 140 млн. лева, които са били осигурени.

Напрежението пред Народното събрание ескалира

Хората около парламента не намаляват, но повечето протестиращи опитват да искат обяснение от напускащи депутати. Заради това се получав...

Един час след началото на протеста им днес протестиращите не се увеличават, въпреки че имало такива очаквания от тях. Синапов каза, че са очаквали животновъдите да докарат машини, но от Агенцията по храните са ги заплашили, че няма да им дадат документи и за това те решили, че нямат намерение да правят "такива ексцесии". "Но това, което излагаме е достатъчно", каза Синапов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика