Кадиев: Бързи кредити у нас са кървави пари

30076
Кадиев: Бързи кредити у нас са кървави пари
Снимка: БГНЕС

„Имало е работни групи, участвали са, правили са срещи. Една от тези фирми се беше срещнала с Борисов и ГЕРБ, на следващия ден след гласуването, с цел да се върне новия закон назад. Най-вероятно такива фирми за бързи кредити ще се срещнат и с други. Решението ни обаче не е партийно". Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев пред Нова телевизия във връзка с промените в Закона за потребителския кредит, с които ще се въведе таван на годишния лихвен процент.

"Когато се гласуваше, ги нямаше лидерите на парламентарните групи и за промените гласуваха от всички партии. Аз дори разговарях с един колега от ДПС, който ми сподели, че не може да не гласува за подобно предложение, тъй като на него лично са му взели апартамента. Друг колега от ПГ на „Коалиция на България" ми даде пример със заем на майка му. Това са кървави пари, които ги искат, защото се взимат от хора, които са с гръб към стената", допълни Кадиев.

Шефът на ДАНС хем отрича да е подслушвал депутати, хем призна за изтекъл документ по въпроса

ДАНС не подслушва и не разработва депутати. Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев в Народното събрание, предаде БГНЕС. Пис...

Той бе категоричен, че у нас винаги се стига до крайности и заяви, че в 14 други държави има таван на лихвите. По думите на Кадиев фирмите се възползват от хора, които нямат друг избор или не са достатъчно образовани, за да видят в какво се забъркват.

„Тези хора имат нужда някой да ги предпази дори от самите тях, защото повечето от тях не мислят, когато взимат такъв кредит", каза още депутатът и повтори, че това са кървави пари.

В момента има над 190 фирми, които предлагат такива услуги. По думите му естонски и арабски компании инвестират в този бизнес у нас. „Защо не идват фирми да инвестират в производството, а инвестират в това?", попита още депутатът.

За Кадиев обаче не всички фирми трябва да бъдат слагани на един кантар. Той обясни за такива, които се оплакват, че таванът унищожава бизнесът им и имат 30% несъбираемост. За да компенсират тези фирми натоварват останалите 70% от клиентите си.

Георги Кадиев внася промени в Закона за офшорките, за да няма случаи Карадере и Lafka

Депутатите от Коалиция за България Георги Кадиев, Георги Анастасов, Страхил Ангелов, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев официално внесоха...

Той призна, че колегите му, които не са съгласни с предложенията имат своите аргументи, които са приемливи, но в този случай общото благо е по-важно и е приоритетно.

По повод съмненията му, че е бил подслушван той изясни: „Казаха, че не са ме подслушвали. Подслушвали са колегата Орлин Алексиев, а аз съм попаднал в контакт. От време на време продължавам до говоря с него, сигурно подслушването продължава."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com