Какво да правим с парите за втора пенсия?

7981
Какво да правим с парите за втора пенсия?
Снимка: iStock

Критиците на пенсионните фондове заблуждават хората, а много от тях ще изгубят, ако прехвърлят парите си за т.нар. втора пенсия от универсалните пенсионни фондове в НОИ. Това твърди в интервю за в. "Труд" Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие" и член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсионните дружества са на печалба

Парите в пенсионните фондове се увеличават всяка година, както от новопостъпили вноски, така и от доходността, която ежедневно се разпределя по партидите. Размерът на активите на частните фондове е по-голям от сумата на преведените вноски, което показва, че дружествата не само не са на загуба, а са на печалба, посочва Петкова.

Вече са компенсирани загубите, натрупани в първите 3 месеца на годината (когато започна пандемията) и фондовете вече са с положителна доходност от началото на годината, уверява тя.

В края на първото полугодие има над 1,4 млрд. лв., които са разпределени като доход по сметките на осигурените лица, независимо от негативната доходност в края на първото тримесечие на тази година, обяснява финансовият мениджър.

Доходността компенсира таксите

Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?

"Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване, изчезват, вместо да се увеличават. Недоумявам какв...

Твърденията, че чрез високи такси пенсионните дружества "ограбват" хората, които влагат парите си в тях, са откровена лъжа, категорични са от бранша.

Истината е, че удържаме такси, но после ги възстановяваме и продължаваме да трупаме доход в партидата и така става възможно хората да имат повече налични пари в пенсионния си фонд, отколкото са постъпилите им брутни вноски, обяснява Петкова.

Тъй като парите по сметките им ежегодно се увеличават, в крайна сметка осигуряващите се не плащат на дружествата нито стотинка, за да управляват парите им.

Кои хора ще са ощетени, ако прехвърлят всичките си пари за пенсия в НОИ?

Повечето хора ще изгубят, ако решат да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ, твърди Петкова и подробно обяснява защо.

Втората ни пенсия - колкото две общо взето добри месечни заплати

Работещите българи имат средно по близо 3000 лева за втора пенсия, натрупани в личните им партиди в универсалните пенсионни фондове, со...

На първо място, ще бъдат ощетени онези хора, които нямат необходимия стаж, за да се пенсионират в първия стълб. Това са около 30-35% от първите правоимащи. За тях парите, които ще получат от универсалните фондове, ще са единствените, с които биха могли да разполагат от пенсионната система, докато получат право на някаква пенсия от държавното обществено осигуряване (ДОО). Обикновено, натрупаните суми по партидите на тази група са до 2500 лв. Всеки, който препоръчва на тези хора да си прехвърлят парите в ДОО, всъщност им вреди.

Други, около 35%, при настоящите условия, когато се пенсионират, ще получават минималната за страната пенсия. Минималната пенсия е с гарантиран размер и както знаете, от началото на 2021 г., ще бъде 300 лв. Това означава, че за всички, за които бъде изчислена пенсия за осигурителен стаж и възраст под този размер, ще е по-изгодно да не прехвърлят парите си, защото срещу тях отново няма да получат нищо. Тази група хора има натрупвания между 2500 до 8000 лв. Който препоръчва на тези хора да се прехвърлят, също им вреди.

Прехвърлянето в ДОО е неизгодно и за хората, които получават тавана на пенсията. Ако си прехвърлят парите, а при тях става въпрос за натрупани суми в универсалните фондове и от над 20 000 лв., те ще ги загубят и няма да получат нищо в замяна.

Така остават едни около 10%, които, в настоящия момент, имат в партидите си между 8000 лв. и 13 000 лв. При тях, всеки ще трябва да провери и да пресметне кое е по-изгодно за него и да реши сам, призовава Даниела Петкова.

В каква "форма" са пенсионните фондове и как да вземем по-голяма пенсия, четете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика