Какво е Каско, от какво зависи и колко ще ни струва

24195
Какво е Каско, от какво зависи и колко ще ни струва
Снимка: SDI

Автокаско е една от най-често споменаваните думи, щом стане дума за коли. Всички сме чували за тази застраховка и често сме ставали свидетели на разговори колко струва и какво покрива. Нека хвърлим повече светлина по въпроса.

Какво представлява и от какво предпазва застраховката

Автокаско (срещана най-често само като Каско) е вид автомобилна застраховка, която покрива щетите по автомобила. Въпросните щети може да са резултат от пътно-транспортно произшествиe (ПТП), природно бедствие или умишлени действия с цел увреждане/кражба на колата. Застраховката е доброволна и покрива многобройни рискове - от климатични явления като градушка, наводнение, мълния и различни бури, до технически повреди, предизвикващи пожар в автомобила, кражба, вандализъм и паркинг щети.

Тя защитава колата ви и компенсира щетите при ПТП, независимо дали инцидентът е по ваша вина, или не. Покритието зависи от вида на договора, който сте подписали, като застраховката може да бъде пълна, частична или ограничена. Застраховката е предназначена както за частни лица, така и за фирми.

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна, но при инцидент, застрахователят ви няма да покрие повредите на автомобила ви. За да сте сигурни, че всичко по колата ви ще бъде възстановено, ви е нужно Каско. Тази застраховка осигурява защита и при кражби и природни бедствия. Единствено Kаското гарантира, че ако колата ви или части от нея бъдат откраднати или пострадат при буря, градушка или друго климатично явление, ще можете да разчитате на обезщетение.

Освен стандартните застраховки, на пазара съществуват и специални продукти Каско, разработени от застрахователни брокери, които носят допълнителни екстри за клиентите и по-добри условия.

Валидност и цена

Застраховката Автокаско обичайно важи за България и цяла Европа (включително и Турция). За да сключите Автокаско, ви е нужен талона на автомобила, както и валиден талон за технически преглед, който гарантира техническата изправност на колата.

Каското не важи, когато карате без книжка или с невалидна книжка, употребили сте алкохол или друго упойващо вещество, ако откажете алкохолна проба или се движите в пътни участъци, забранени от Закона за движение по пътищата. Тази застраховка не покрива и повреди по автомобила, възникнали вследствие на експлоатация (износване и/или повреда на по-дребни части като гуми, ремъци, предпазители, крушки и т.н.).

Цената на каското зависи от стойността на автомобила и датата му на производство, възрастта на собственика, дали имате друга застраховка в същата компания, дали имате щети от предходна година. Обичайният срок на тази застраховка е 1 година.

Какво да правим в случай на щета

В случай на пътно-транспортно произшествие е нужно да уведомим застрахователя и КАТ, а при кражба - съотвеното районно управление на МВР. Щетите се завеждат от застрахования или негов представител, като се предоставят документите на колата, застрахователната полица и документ за настъпилия инцидент. Сервизите, в които могат да се отстранят щетите, се определят от застрахователя, а клиентът, в повечето случаи, може да избере един от тях. Обезщетението се изчислява от застрахователя и се изплаща до 15 дни след приключване на щетата по банка или в брой.

Най-лесно е да я сключим при застрахователен брокер

Може да сключим Каско директно в офис на застрахователна компания или чрез застрахователен брокер. Второто е за предпочитане, тъй като на едно място може да получим оферти за различни застрахователи и да ни бъде разяснено какви са плюсовете и минусите на всеки един вариант. Така собствениците на коли могат да изберат застраховка, която най-добре пасва на личните им нужди и възможности.

Каското гарантира спокойствие, тъй като в случай на произшествие финансова отговорност носи застрахователят, а не собственикът на автомобила. Така избягваме риска да плащаме за всяка драскотина по колата от собствения си джоб. Но най-голямото предимство на тази застраховка е увереността, че имаме на кого да разчитаме в случай на инцидент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com