Калфин ще търси добавки към пенсиите за Великден

24785
Калфин ще търси добавки към пенсиите за Великден
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Ивайло Калфин обеща да търси великденски добавки за пенсиите. "Ще търсим възможности, това зависи от изпълнението на бюджета. Моето мнение е, че трябва да има, че ниските доходи трябва да се увеличават, за да се стимулира икономиката. Не само за социалната сфера, но и за обществото. И моето мнение е, че средствата, които има, знаем, те не са безкрайни, трябва да бъдат насрочени към хората, които имат най-голяма нужда, тези, които имат най-ниски доходи”, обясни Калфин.

Вчера, 17 януари, Калфин заяви, че осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин процент годишно. По думите му, това изисква да се подготви комплекс от параметри, за да може да работи цялата пенсионна система, информира БНР.

Вноските за пенсия могат да се вдигат с 0,5% годишно, смята Калфин

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин пр...

"Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите. Така че колко ще бъде нарастването, може да бъде, според мен, спокойно с половин процент годишно. Но, това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите", обясни още Калфин.

В рамките на широкото обсъждане, организирано от Калфин, се предвижда провеждане на седмични срещи на министъра на труда и социалната политика със социалните партньори. Целта е достигане до консенсус по максимално много точки от пакета на пенсионната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com