Караинколов: През данъчните складове могат да влязат нови играчи на пазара на горива

2386
Караинколов: През данъчните складове могат да влязат нови играчи на пазара на горива
Снимка: БГНЕС

Конкуренцията в данъчните складове, които ще бъдат контролирани от държавна петролна компания, ще доведе до по-добро качество и цени на горивата, заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни намерението на държавата да влезе на пазара на горивата след становище на Комисията за защита на конкуренцията преди една година. Тогава заключението е било, че няма достатъчно данъчно складове като обем и брой, което пречи на конкуренцията. Ако искаме да има нови представители на сектора в страната, но няма достатъчно данъчни складове, те няма да влязат.

"Това е така, тъй като при закупуване на гориво от Гърция например, ако няма къде да се съхранява и се пусне директно в търговската мрежа трябва да се платят данъци и акцизи за него, но ако търговецът разполага с данъчен склад може да го постави там и след като реализира определено количество да заплати акциза и данъка", обясни Караниколов.

Енергиен експерт: Имам чувството, че държавата се обръща срещу Лукойл

Преди време Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше направен с тази цел – да регулира пазара и да бъде буфер в сферата на енергет...

Караниколов коментира още, че е запознат с антимонополното законодателство и заяви, че доказването на картел в даден бизнес е изключително трудно.

Държавните бензиностанции ще бъдат като еталон за останалите търговци на горива. Те ще са търговско дружество, което ще изгради своя модел, ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен е пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията. Това уточни още Емил Караниколов.

„Държавата ще бъде предвидим партньор. Не е вярно, че държавата ме може да управлява. Всеки, който е бил нелоялен, обаче трябва да се притеснява“, каза той и разясни, че основната идея на създаването на държавно предприятие е да бъдат прехвърлени два обекта, които са били данъчни складове от държавния резерв към новото предприятие. Също така държавната компания ще бъде участник в пазара, както всички други търговци и ще бъде контролирана от Комисията за защита на конкуренцията.

"Това за бензиностанциите интересува хората, защото те са свикнали да виждат държавното и искат държавното. Тук важното е данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова ще имаме по-добри цени, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото.", обясни министърът.

Асоциацията на малките бензиностанции е за създаването на „Държавна петролна компания“

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива подкрепя създаването на „Държавна петролна к...

Икономическият министър заяви още, че предстоят срещи с Българската петролна и газова асоциация, които да дадат препоръки относно мястото и типа на бензиностанциите, които предстои да бъдат изградени от държавата.

На тези бензиностанции гражданите ще получат качество, допълни Караниколов.

"Вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива идеи, в които държавата ще влиза за определен период да подпомага. Ще влиза в дружества. Неизбежна е намесата на държавите в икономиката. Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, но ще бъдем и това, което е необходимо на хората", обясни Караниколов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика