КЕВР намали цените на газа за първите три месеца на 2020г.

2229
КЕВР намали цените на газа за първите три месеца на 2020г.
Снимка: iStock

КЕВР утвърди промeните в цените на газа за януари, февруари и март 2020 г. Това стана на закрито заседание във връзка с подадените от "Булгаргаз" ЕАД заявления за нови цени на природния газ, по които общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Преди седмица регулаторът намали цените и за последното тримесечие на 2019г. Решенията са публикувани на страницата на КЕВР.

КЕВР намали цените на газа за октомври, ноември и декември 2019 г.

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на газа от януари 2020 г.

"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв/MWh  - без ц...

Утвърдените цени за минали периоди са приети с цел да бъдат изчислени сумите, които общественият доставчик на природен газ и крайните снабдители следва да възстановяват на клиентите, за доставка на природен газ. Причината са променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" от 2 март 2020 г. за доставка на природен газ. Според него общественият доставчик на природен газ следва да възстанови суми пооговори за доставка на природен газ на крайните снабдители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа (включително на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия), считано от 5 август 2019 г. В тази връзка бяха приети и промени в Закона за енергетиката на 24.04.2020 г.

За периода 1 януари - 31 януари 2020 г. КЕВР утвърждава цена на природния газ в размер на 37,82 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за м. януари 2020 г., утвърдена с решението на регулатора от 01.01.2020 г., намалението е с 6,22 лв./MWh или с 14,12%.

Какво влиза в нея?

"Булгаргаз" иска увеличение на цената на природния газ

"Булгаргаз" внася искане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цената на природния газ с 0,83% за четвърт...

В цената на природния газ от 37,82 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаване на цената на природния газ за периода 1.01 - 31.01.2020 г. КЕВР е отчела реално доставените количества природен газ през този период, променените условия по договора за доставка на природен газ между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", съгласно които цената се образува по хибридна формула. Отчетен е и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ за период от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цена - 17.10.2019 г. – 30.11.2019 г.

Цената на природния газ за периода 1.02.2020 г. – 29.02.2020 г., утвърдена от КЕВР е в размер на 33,81 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за м. февруари 2020 г., утвърдена с решението на регулатора от 01.01.2020 г., намалението е с 10,23 лв./MWh или с 23,23 %.

Комисията за енергийно и водно регулиране прие и трето решение, с което утвърди цена за периода 01.03.2020 г. – 31.03.2020 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. След разглеждане на заявлението на обществения доставчик и при отчитане на всички ценообразуващи фактори утвърдената цена на природния газ за периода е в размер на 30,10 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за м. март 2020 г., утвърдена с решението на регулатора от 01.01.2020 г., намалението е с 13,94 лв./MWh или с 31,65%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com