КФН иска гаранционен фонд и за пенсионните фондове

16519
КФН иска гаранционен фонд и за пенсионните фондове
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага създаването на гаранционен фонд, който да гарантира бъдещото изплащане на пенсии от частните пенсионните фондове. Това обясни пред журналисти председателят на КФН Стоян Мавродиев преди днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

Бюджетната комисия изиска от КФН предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, които днес бяха представени подробно пред депутатите от комисията. Пред журналисти преди заседанието Мавродиев се спря на по-важните промени, като създаването на гаранционен пенсионен фонд е старо предложение на КФН.

Освен създаването на гаранционен фонд за пенсиите, подобно на този в банковата система, КФН предлага да се въведе риск базиран надзор, какъвто се въвежда в целия Европейски съюз - да се провежда надзорната политика и дейност на регулатора, отчитайки всички рискове, касаещи дейността на съответния фонд. "Това е свързано с много сериозни нови информационни системи и уеднаквяване на нашите с тези на европейските регулатори", обясни Мавродиев.

Парите за гаранционния фонд ще се събират на принципа на всички подобни съществуващи фондове в България, каза той. "Предлагаме да се въведат изискванията на европейската Директивата Платежоспособност II, която да важи и за пенсионните фондове", коментира председателят на КФН. "В момента приключваме проект за нов кодекс за застраховане, който изцяло имплементира Директивата Платежоспособност II, така че тя ще важи и за застрахователните компании", добави той.

Мавродиев обясни, че от тази директива произтичат много високи изисквания за корпоративно управление, касаещи квалификационни изисквания, опит на лицата, членове на бордове на директорите и в пенсионните фондове, обща компетентност както на отделните членове, така и на целия борд и други. Става дума и за множество изисквания по отношение на вътрешен контрол, системи за вътрешен одит и изобщо всички неща, касаещи доброто корпоративно управление.

Важно е да се въведе нова дефиниция за сделките със свързани лица с цел да се ограничат до минимум подобни сделки, каза Мавродиев и добави, че КФН ще предложи още увеличение на размера на санкциите и намаляване на таксите, събирани от фондовете. Припомняме, че таксите, събирани от универсалните пенсионни фондове са два вида-  върху всяка вноска еднократно, като законът дава граница до 5% и за управление, която е 1%. Всичко това са само предложения, които ще бъдат обект на дискусия в бюджетната комисия и на други места в търсене на консенсус, подчерта Стоян Мавродиев.

Пенсионните фондове: КФН заблуждава, доходността ни не е отрицателна

Реалната доходност на частните пенсионни фондове е положителна, а данните на Комисията за финансов надзор (КФН) са изчислявани по ста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика