КНСБ иска платен отпуск и за гледане на болни по-далечни роднини

6597
КНСБ иска платен отпуск и за гледане на болни по-далечни роднини
Снимка: БГНЕС

До 10 дни платен годишен отпуск за гледане на болни роднини - чичовци, лели и братовчеди, да се въведе в нашето законодателство, предлагат от КНСБ. Сега право на този вид обезщетение имат само тези, които трябва да се погрижат за болен член на своето семейството - съпруг, родител, дете и пр, пише в. "24 часа".

Идеята идва заради приетата през юни Директива на Европейския парламент и на Съвета за равенство между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. Срокът за въвеждането ѝ в законодателството ни е 3 години, но според нея срокът за такъв тип отпуск трябва да е 5 дни. Всъщност промяната за нашето законодателство, предлагана от синдикатите, е да има увеличение на кръга хора, заради които може да се излиза в такъв отпуск - вътре да влизат и по-далечни роднини, като лели, чичовци, братовчеди. КНСБ настоява и за въвеждане на гъвкави схеми на работа, което да става по искане на работника, когато това се налага по семейни причини.

ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време

Европейският парламент окончателно одобри правилата относно отпуска по бащинство и неподлежащото на прехвърляне право на родителски отп...

Освен това, КНСБ предлага да се увеличи платеният отпуск за родителите до навършване на 10 г. на детето вместо сегашните 8 г. Същността на предложението е месеците да останат 6, но майките да могат да прехвърлят 2 месеца от тях на бащите, а останалите 4 да са платени от държавата. Така няма единствено майките да се натоварват с отглеждането на децата, обясни Виолета Иванова от синдиката на форума "Работно време, извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време. Работно време и време, посветено на личния живот и семейството".

Другото предложение е да се въведат 2 платени дни за отпуск по "семейни причини". "Той ще е при форсмажорни обстоятелства, когато роднина внезапно се разболее, за да може да му се окаже помощ и да се заведе на изследвания или манипулации или когато е болен, да може за кратко време да се погрижи за него", поясни Иванова. Това предложение обаче дотук се харесва само на синдикатите, не и на работодателите и държавата.

През миналата година 20 хил. души не са ходили на работа, защото не могат да съчетаят личния и професионалния живот. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните и социалните им ангажименти. Средно за ЕС този дял е около 22%. А заключението на синдикатите е, че това се получава заради навлизането на новите технологии в живота ни, които всъщност изяждат от времето ни за семейството, защото позволяват все повече да се работи от дистанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика