Колко дълго ББР е на загуба?

2266
Колко дълго ББР е на загуба?
Снимка: ББР

Българска банка за развитие излезе на загуба от 104.5 млн. лева през миналата 2020 година, сочат данните на Българската народна банка. Това се случва за първи път откакто ББР функционира у нас. Негативната тенденция продължава и през настоящата година, като към края на месец март банката записва загуба от 5.61 млн. лева. ББР е единствената банка у нас, която излиза на загуба от пандемията, но причина за това може да се търси в специалната функция, която има тази институция, пише Expert.bg.

За разлика от останалите комерсиални банки у нас, които имат чисто търговска ориентация, ББР е създадена с цел предоставяне на достъпен ресурс на българския бизнес. Институцията е основана през 1999 година под името Насърчителна банка с цел подкрепа на икономическото развитие у нас. Банката винаги е била мажоритарна собственост на Република България. В средата на 2008 година парламентът решава да промени структурата и мандата на институцията и да насочи фокуса й към малките и средни предприятия чрез приемането на нов Закон за Българска банка за развитие.

Така се появява ББР, която работи под това име вече над 12 години. Институцията оперира чрез различни програми, като предоставя ресурс на бизнесите както директно, така и чрез търговските банки (он-лендинг), които играят ролята на дистрибутор на заемите. Освен това банката предоставя и гаранции по определени програми, като пример за подобна програма са безлихвените заеми за населението в резултат на COVID-19 пандемията.

Финансирането на ББР не става чрез пари от централния бюджет, освен в случаите когато се предприема увеличение на капитала. Институцията финансира програмите си чрез доходи от дейността си, емитирани облигации, заеми от местни, чуждестранни и международни институции, средства от фондовете на ЕС и средства с предназначение за развитие на конкретни сектори и региони. Дейността на банката обхваща всички сфери, които имат нужда от достъп до ресурс или консултантски услуги в условия на ограничен интерес от страна на традиционните търговски банки.

Към края на 2020 година ББР дирекните кредити към фирми, физически лица и по Националната прорагама за енергийна ефективност възлизат на 2.1 млрд. лева, а средствата по он-лендинг програми достигат 135.1 млн. лева, сочат предварителните данни, публикувани на сайта на банката.

Преди злополучната 2020 година, банката никога не е излизала на загуба нито като ББР, нито като Насърчителна банка, сочат наличните данни на БНБ, които обхващат периода от 2004 година насам.

Последният отчет за доходите на Насърчителна банка е за 2007 година, като резултатът е положителен в размер на малко над 6 млн. лева. Печалбата за предходните години достига 4.62 млн. лева (2006 г.), 3.27 млн. лева (2005 г.) и 1.16 млн. лева (2004 г.).

Първият отчет на Българска банка за развитие е през 2008 година – годината, в която парламентът приема новия закон в края на месец април. До 2020 година институцията неизменно излиза на плюс всяка година. Най-силна е 2016 година, когато ББР записва нетна печалба в размер на 44.9 млн. лева, докато най-ниският резултат се наблюдава през горепосочената 2008 година – печалба от 6.8 млн. лева.

В последните пет години преди 2020 година, печалбата на ББР е следната: 37.6 млн. лева (2019 година), 38.7 млн. лева (2018 г.), 16.36 млн. лева (2017 г.), 44.9 млн. лева (2016 г.), 38.3 млн. лева (2015 г.). В периода 2019-2009 печалбата на банката надхвърля сумата от 10 млн. лева през всяка една от разглежданите години.

За периода от 2009 година до началото на COVID-19 пандемията, ББР е генерирала обща нетна печалба от 229 млн. лева, като около 30% е била върната в държавния бюджет под формата на дивидент, става ясно от съобщение на ББР, публикувано на сайта на институцията.

Защо ББР излезе на загуба, четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика