X
 
 

КЗК се самосезира. Търси има ли монопол на свободния пазар на електроенергия

1180 0
photo of КЗК се самосезира. Търси има ли монопол на свободния пазар на електроенергия
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се с цените на свободния пазар на електроенергия. Това става ясно от разпространено до медиите съобщение, предаде БГНЕС.

Реакцията на антимонополния орган идва, след като БСП и енергийният министър Теменужка Петкова влязоха в словесни нападки за енергийния монопол. От опозиционната партия обявиха, че ще сезират прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки.

Теменужка Петкова не пожела да каже има ли енергиен монопол на Христо Ковачки

"Цената се определя на база търсене и предлагане. Така е в целия свят. Това, което ние направихме, беше да създадем борса за търговия с...

Министър Петкова обяви, че ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата – да сезират съответните органи, сред които КЕВР и КЗК. На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки – Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

Днес става ясно, че Комисията вече е изискала информация и данни от над 50 субекта, в това число участници на пазара (производители, търговци, борса, ЕСО и др.). В резултат на мащабното проучване е събрана и се анализира значителен обем информация, което ще позволи на Комисията да идентифицира евентуалните проблеми за конкуренцията в сектора.

"Предвид изказаните пред обществеността твърдения за наличие на картели и монополно положение, антимонополния орган също разяснява, че картелите са тайни договорки между пазарните участници, чието разкриване е изключително трудно. Именно поради това законът предвижда Комисията да извършва проверки на място, чрез които да бъдат събрани доказателства за наличието на подобни антиконкурентни договорки. В този смисъл разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията ѝ за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията.", се казва в съобщението.

За високите цени на тока обърна внимание и бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев, според когото за година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия, секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, същевременно изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият. „Направихме свободен пазар, но го направихме толкова свободен, на каквато цена искаш и на когото искаш. По неприятното според мен е, че се застрашава националната сигурност. Спешно трябва да се вземат мерки, че досега се използваше едни милиони да се подаряват на няколко фирми, което застрашава и пазара на енергия в България“, смята Илиев.

БСП: Христо Ковачки монополизира целия пазар на електричество в България (ВИДЕО)

"За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа." Това каза заместник-председателят н...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...