БСП: Христо Ковачки монополизира целия пазар на електричество в България (ВИДЕО)

10388
БСП: Христо Ковачки монополизира целия пазар на електричество в България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа." Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията, посветена на казуса с АЕЦ "Белене".

"Всичко това, при положение че ние имаме възможности да произвеждаме два пъти повече енергия, отколкото потребяваме. Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителя на банички, отсреща до Съдебната палата.

Това е благодарение на начина, по който функционира пазара на ток в България и изкривяванията, които се получават“, допълни още Добрев.

По думите му, ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. „Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество“, допълни още Добрев.

"За това алармираха преди време и бизнес организациите в страната", посочи той.

"След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите", иронизира Добрев твърдението на КЗК, че не на всички търговци на ток собственик е Ковачки, а такива има и от Сейшелите.

За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така”, подчерта Добрев

Милиони е спечелил бизнесменът за летните месеци от монополното си положение. Според Добрев, Ковачки продава ток по-скъпо и от американските централи.

„Спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони.

Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. Американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час.

"Такава абсурдна държава няма", посочи социалистът, според когото Ковачки имал и свои хора в ГЕРБ и вкарал дори и двама депутати.

КОЙ ще плаща за АЕЦ "Гробелене"?

Темата АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, но няма и как иначе – защото упорството да се реализира този проект, около който се в...

„На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори. В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни той.

По думите му във въпросните дружества работят бели роби на изключително ниски заплати. Той отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв.

"114 милиона лева дължи бизнесменът на държавата, като 109 милиона лева са дължимите суми само за осигуровки."

Кирил Добрев смята, че Ковачки поема и ръководството и на "Топлофикация - София". В същото време Ковачки се явява за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

От БСП планират да сезират прокуратурата за казуса "Ковачки от Сейшелите".

Теменужка Петкова говори двусмислено за важното за АЕЦ "Белене" - сигурно ли е и кой плаща

Да, според мен има наистина сериозен интерес към АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в коментар...

Заместник-председателят на БСП обеща на следваща пресконференция да разкрие какво се гори в електрическите централи в Старозагорско, Бобов дол и т.н.

„Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата. Накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, подчерта Добрев.

От своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков каза, че искаме да напомни на КЗК и на КЕВР, че в България съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

„Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи. Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, заяви Зарков и изрази възмущението си от поведението на КЗК, която е била информирана от работодатели за много сериозни данни и сигнали за нередности.

„Вместо да се назначи проверка, от КЗК им се отговаря с въпросник, в който те трябва да обяснят на институцията каква е истината, което е само по себе си показателно що е то българска институция и какво може да очакваме от нея. Още повече, че в отговора, който председателката на КЗК изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото видите ли тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места“, обясни Зарков и добави, че това е ясен знак, че КЗК не желае да си свърши работата.

И български компании искат да правят АЕЦ "Белене", Северна Македония също иска дял

Три български юридически лица, две от които представляват консорциуми, са заявили желание да участват в проекта АЕЦ "Белене". Това стан...

Попитан какво смята за трагедията в с. Сотиря, където 7 годишно дете беше изнасилено и убито, Зарков каза, че ще внесат предложение за законови изменения.

„Зверството в Сотиря разтресе всички ни. Честно казано, няма закон, който е достатъчно строг за случилото се. Както винаги, за съжаление, ние действаме след събитията. Този случай показва много неща, ще стигнем до наказателния закон, но първо трябва да се запитаме какво се случва в затворите, където хората трябва да бъдат превъзпитавани. Какво се случва с психичното здраве на нацията, че всеки ден, когато излезете може да срещнете хора, които очевидно не са в нормално състояние“, заяви той и подчерта, че ще поискат да отпадне съкратеното съдебно следствие за престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Зарков каза, че престъплението в Сотиря е точно такова, за което не трябва да важи съкратената процедура, но това не означава, че делото и наказанието трябва да се протакват във времето.

„Този случай показва как Наказателният кодекс се видоизменя всеки път под силата на емоцията и на някое престъпление и това го прави неефективен. Министерство на правосъдието се беше ангажирало, че ще има готова нова концепция, цялостна за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година. След мой въпрос по темата обявиха, че ще бъде готова до края на август тази година”, посочи той.

Зарков подчерта, че докато не се направи ясна стратегия за наказателната политика на България и не се оформи наказателният закон по нея, само ще се констатират подобни зверства и политиците ще се надпреварват кой какво повече ще направи, но след това.

На въпрос дали БСП наистина ще опразва три етажа от централата заради лошото си финансово положение, Кирил Добрев каза, че не само, че няма такова нещо, а дори имат намерение да построят още един етаж и партийната телевизия БСТВ да се премести на „Позитано” 20.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...