КЗП погва търговците около първия учебен ден

1431
КЗП погва търговците около първия учебен ден

Засилени проверки за незаконни търговски практики ще извършва Комисията за защита на потребителите (КЗП) около 15 септември – първият учебен ден. Това съобщи на пресконференция председателят на комисията Димитър Маргаритов.

„Това е важно, защото когато хората бързат да подготвят своите деца за училище, много търговци успяват да пласират своите стоки на по-висока цена от нормалната. Затова отправям апел към търговците да не лъжат, защото както видяхме мината година, ги хващаме“, добави още председателят на КЗП.

КЗП: Виртуалните приемни по морето постигнаха желания ефект, подадени са около 100 сигнала

Виртуалните приемни по морето постигнаха желания ефект, подадените сигнали в тях са около 100. Това каза председателят на КЗП Димитър М...

Комисията ще извършва и други тематични проверки през есенния сезон, се разбра още от думите на Маргаритов. Така например през есента ще продължи и мониторингът по отношение на дейността на застрахователни организации и банки, за да се помисли за улеснение по отношение на взаимоотношенията им с потребителите. „Трябва да търсим практически решения за хората, които да бъдат една добра практика в работата им с институции и търговци. Трябва да мислим и за това как да обучаваме потребителите“, каза той.

Маргаритов обясни, че есенно-зимния сезон е време, в което има много промоции и с оглед на това ще има засилени наблюдения. „Още по-добра координация с колеги от други институции ще имаме и по време на зимния туристически сезон“, заяви той.

Председателят на КЗП изнесе и данни, според които за периода май-юни 2017 г. КЗП е извършила 10 889 инспекции на територията на страната в туристически обекти, магазинната мрежа и онлайн пространството. За установените нарушения са съставени 782 акта. По думите му 25 вида опасни стоки не са допуснати до пазара или са изтеглени от търговката мрежа. "През този период в Комисията са постъпили над 6000 жалби и сигнали от граждани“, обясни Маргаритов.

„По отношение на туристическите обекти – съставени са 380 акта, с които сме констатирали отношения най-вече от типа на непредоставяне на услуги, за които е бил поет ангажимент от страна на търговеца. Като цяло туристическият сезон преминава спокойно, нашата дейност е координирана с другите институции и тази координация допринася за по-добри проверки без да се създава излишно напрежение“, уточни шефът на КЗП.

Започва информационна кампания на Европейския потребителски център

Започва информационна кампания на Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите. Това съобщи по БНР Димитър...

Маргаритов каза още, че са направени и доста проверки и за качеството на продавания алкохол. „Взели сме проби от 35 вида алкохолни напитки, подложени са на анализ и резултатите сочат, че в 5 случая има отклонение от изискванията на закона“, заключи председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика