Лято 2020: "За" и "Против" дестинация България

3995
Лято 2020: "За" и "Против" дестинация България
Снимка: iStock

Чартърните полети се пренасочват, не се отменят. Вчера отворихме границите. Изисква се техническо време, свързано с две седмици предизвестие, за да се пренасочи полета. Правителството дава помощ от по 35 евро на седалка за всеки чартър към България. От следващата седмица 25 юни започват първите чартъри към нас от Германия, Полша. Така описа началото на туристическият сезон 2020 министър Николина Ангелкова пред БНТ.

Кои туристи да очакваме? В топ 10 са били винаги немските туристи - 2-3 лета те държат първото място. Румънците със сигурност ще възстановят Северното ни Черноморие. Послед по думите на Ангелкова очакваме поляци, руснаци, турски туристи. "Великобритания, Израел – надявам се до края на юли всички тези държави да могат да оперират чартърни полети до нас. И поетапно да се отворят границите за пътуване без карантина.", каза още министърът.

Гърция отново е в центъра на дебата за лятото, особено след вчерашните опашки на ГКПП Кулата. Валери Симеонов  ги обясни с български сезонни работници и чужди туристи към Гърция , но не и българи. Министър Ангелкова пък обясни, че независимо от ситуацията колкото гърци посещават България, толкова българи посещават Гърция.

От другата седмица атакуваме с реклама и Вишеградската четворка и Русия. Обществената поръчка в началото на годината беше за окло 6 – 7 млн. лв.  - за всички пазари за реклама по всички канали. Два от пазарите – САЩ и Люксембург и Белгия нямаше кандидати и отпаднаха от програмата, обясни Ангелкова. Рекламираме се като безопасна дестинация - която е една от първите получила сертфикат SAVE TRAVEL STAMP.

За нас обаче е изключително важно и акцентираме на българите като водещ пазар в сектор "Туризъм". Антикризисната ни кампания за насърчаване на интереса му е "Преоткрий България".

Затова министърът предупреди бизнеса - всички да спазват законите и да държат на качеството, защото заради тях страда имиджа на страната.

"Няма как да си играем на котка и мишка цяло лято. Със сигурност според анексите – 25 са плажовете, където трябва да има безплатни чадъри и шезлонги – плажни принадлежности, които не трябва да се смесват с друга услуга. Ако бъдат добавени маси трябва да са конкретно обозначени и да се подчертае, че това са други условия. 50 000 лв. е глобата това лято за нарушаване на цените на плажни принадлежности, втора глоба е 100 000 лв. Вървят си и другите глоби, ще сме стриктни в този момент.", категорична беше Ангелкова.

Проверките ще бъдат стриктни, постоянни, но трябва да бъдат направени така, че да не отдръпнат туристите, подчерта тя.

Под строй за туризъм и почивки няма как да стане. Това призна Борислав Хаджиев , представител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциацияпред BTV .

Според него, колегите са на достатъчно високо ниво и „даваме всичко от себе си, за да подобрим услугата”. „Всички колеги знаят, че българският турист е най-желаният турист”, добави Хаджиев пред Нова телевизия.

Популярната като „лицето на демокрацията” Лияна Панделива обаче видя „две отделни губернии” – хотели и плажни услуги. Не може институциите да казват това ще ви е безплатно, онова ще ви е безплатно, а като отидеш на плажа – тези дребни номера обиждат, заяви тя, визирайки ТЕЗИ СИГНАЛИ!

Актьорът Христо Мутафчийев пък защити българския туризъм с думите, че „византийците ни мразят и в червата”. Той е сигурен, че „половината от тези, които отидоха в Гърция, държавата им помогна за COVID-19 или каквото там се нарича”. На къмпинг 280 лева на вечер, извинявай, опонира му Панделиева. Но Хаджиев обясни, че и в Гърция имало много високи цени понякога. „Трябва да се спрем върху негативното”, добави той, но Панделиева му отвърна, че точно примери като тези с кафето и интернета са причината за опашките за Гърция.

Аз от 5 години почивам в България, на едно и също място, продължи с коментарите Мутафчиев, но Панделиева го попита как знае, като не е ходил 5 години в Гърция. А след като Хаджиев заобяснява как сега много е подходящо да лекуваме белодробни заболявания в Чепеларе, Панделиева зададе въпрос – а вие, от бранша, как го рекламирате това? И добави – защо трябва министерството да проверява за чадъри и шезлонги, а не КЗП?

Мерки в подкрепа на бизнеса

553 са проектните предложения, които са одобрени за сектор "Туризъм" по линия на схемата за микро и малки предприятия. Предстои тепърва и нова мярка, свързана с финансиране на средните предприятия с грантови схеми от 30 до 100 000 лв., където туризмът отново ще може да се ползва с приоритет.

Нашето предложение е да започне да действа преобразуване на мярката 60/40 в 80/20 за транспорта и бизнеса в сектор "Туризъм", и това да стане още следващия месец. Чака се разрешение от ЕК. Министърът се надява тя да действа до края на годината.

610 лв. и осигуровки за нает безработен от държавата

Друга мярка е отпускането на 50 млн. лв за наемането на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда. Всеки един работодател ще може да направи своя избор с помощта на държавата, която поема минимална работна заплата и осигуровки за нает безработен, обясни министър Ангелкова.

Нова платформа за насърчаване на вътрешния туризъм ще заработи у нас

Държава и бизнес подават ръка на туризма. Чрез нова онлайн платформа ще се насърчава връзката между хотелиерите, ресторантьорите и бълг...

Много важни са и мерките за гарантиране на ликвидност, допълни министърът, като уточни, че България е сочена за пример по отношение на предприетите мерки.

От 1 юли ще има адаптиран вариант 80 на 20 на мярката 60 на 40

До 2 -3 седмици държавата е еготова с основната структура, на която ще функционира Гаранционния фонд в страната, чакан от 2016 година. Ангелкова очаква промените в закона за туризма, които го обезпечават да са приети до края на годината. 

До 2 седмици се очаква да бъдат приети и промените в Наредбата за категоризации и прекатегоризации за местата на хранене от МС, с която се гарантира качеството на услугите в хотелите и се облекчава административна тежест, обясни Ангелкова. С тях се въвежда и клас В, с които всъщност се рекламираме като безопасна зона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика