От 1 юли ще има адаптиран вариант 80 на 20 на мярката 60 на 40

5037
От 1 юли ще има адаптиран вариант 80 на 20 на мярката 60 на 40
Снимка: БГНЕС

Работи се и адаптираната мярка 60 на 40 във вариант 80 на 20 да може да се прилага не само за сектор транспорт, но и за туризъм. Тя ще влезе в сила от 1 юли.

Това стана ясно на кръгла маса на двата бранша с участието на министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на социалната политика Деница Сачева, представители на ББР, МВР и други институции.

Желязков: Търсим общ начин за помощ на автобусните превозвачи

Търсим общ подход за подпомагане на автобусните фирми, засегнати от икономическите последствия от пандемията COVID-19. Това заяви минис...

Министър Сачева обясни, че работодалелите ще могат да кандидатстват едновременно за мярката 60 на 40, както и за мярката за изплащане на субсидии от 290 лв. към работната заплата на служителите, което комбинирано образува вариацията 80 на 20. Все още се чака одобрение от Европейската комисия(ЕК) тази схема да може да се приложи и за целия сектор туризъм. Най-вероятно ще отпадне и задължението за платени данъци, но те ще трябва да бъдат декларирани, както и ще остане изискването за платени данъци към 1 януари 2020 г. Секторът изрази притеснения относно изискването работодателите да задържат работните места за срока, в който са получили обезщетение, тъй като заетостта е сезонна. Сачева уточни, че е предложено на ЕК да трябва да се запазят 75% от работните места, а не конкретните служители, които са наети.

160 млн. лв. ще се отпуснат за наемане на безработни лица, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Работодателят ще получи минимална заплата за всеки нает, като 50 млн. лв. ще отидат приоритетни за сектор туризъм.

"По ОП "Иновации и конкурентоспособност" стартира мярка за микро- и малки предприятия в размер от 3 до 10 хил. лв. грантова подкрепа, 553 са одобрените проекти от сектор туризъм", допълни министър Николина Ангелкова.

От Българската банка за развитие пък обявиха, че се обмисля нов продукт в подкрепа на тези два сектора. А от Агенцията за експортно застраховане посочиха, че предлагат възможност да обезпечат 95 на сто от 20-те процента, които остават за предприятията, ако теглят кредит по програмата на ББР заедно с някои от търговските банки. При нея ББР обезпечава 80% от кредита.

200 000 души ще запазят работата си чрез схемата 60/40, предвиждат от властта

"От началото на извънредното положение 90 000 души са останали без работа, като същевременно почти 57 000 са намерили нова. Всеки ден и...

Тема на кръглата маса беше и сивия сектор в браншовете. Зам.-минситърът на транспорта Ангел Попов заяви, че от днес е започнала 24-чакова проверка на граничните пунктове Кулата, Калотина, Видин, Русе, а в сряда - Капитан Андреево и Маказа. Съвместно с НАП и МВР ще се проверява за нелегални превози. Работи се и по създаване на единен контролен орган.

Вижте още:

Сачева: Мярката 60 на 40 може да остане до края на годината

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика