X
 
 

Малките кабелни оператори искат държавата да се намеси заради подозрения за натиск на "големите"

922 1
Малките кабелни оператори искат държавата да се намеси заради подозрения за натиск на "големите"
Снимка: iStock/Guliver
"Корупция и лобизъм убиват българския бизнес" – с тези думи започва писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000", адресирано до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до председателите на ВАС и ВКС, и до главния прокурор. От Сдружението ще изпратят и копие от писмото си до представителството на ЕК у нас и до посолството на САЩ у нас, пише БГНЕС.

Националното сдружение на кабелните оператори е браншово сдружение на 23 малки и средни предприятия – платформени оператори. Дейността им се регулира от държавата, а освен трите големи оператора, които предоставят услугата "Мобилна телефония", работят и няколкостотин малки и средни предприятия, които вече повече от 25 години предлагат кабелен интернет, телевизия и IP-телевизия на регионални пазари в малки и средни градове.

Протест на кабелните оператори пред Министерския съвет заради ГДБОП

Национален протест пред сградата на Министерски съвет организира националното сдружение кабелните оператори "Клуб 2000" днес, 19 юни, п...

Сдружението „Клуб 2000" стана особено известно през миналото лято, в средата на юни, когато в офиси на три кабелни оператора в страната нахлуха маскирани и въоръжени служители на ГДБОП и иззеха техника, компютри и друга апаратура собственост на фирмите. Освен стреса, който тогава преживяха невинни касиерки, служителки и репортерки, иззетата техника на практика блокира работата на фирмите, и те бяха изправени пред реалната опасност от фалит. Затова на 19 юни представители на малките кабелни и средни оператори излязоха на протест пред Министерски съвет.

"При операцията на ГДБОП беше иззета не само техника за разпространение на програми с неуредени авторски права, а всичката налична техника в главните станции на операторите. Т.е. и за програмите с напълно редовни авторски права беше отнета възможността на десетки хиляди абонати да ги гледат и се информират за ставащото. ГДБОП иззе техниката и за разпространение на интернет, въпреки че не са имали съдебно разрешение за това. Сам по себе си този факт е скандален. Десетки хиляди абонати, болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. Беше прекъснат и тел. 112 в Благоевградска област", обясни тогава изпълнителният директор на Сдружение "Клуб 2000" Валентин Георгиев.

Основен мотив за акцията на държавата срещу малките оператори бе, че са нарушени авторски права на телевизиите, и тези три оператора предлагат незаконно разпространение на телевизионни канали. Появи се информация, че акцията на ГДБОП срещу малките и средни кабелни оператори, е била "поръчана" от Сдружението на защита на легалното разпространение на програми "ТеРаПро".

Ввече седем месеца след безпрецедентната акция в офисите на малките оператори няма нито едно повдигнато обвинение срещу кабелен оператор. Разследващите органи, обаче, без обяснение все още не им връщат иззетата техника. Това затвърждава убедеността на членовете на "Клуб 2000", че акцията е била умишлено "поръчана" от конкурентите, които са искали да смажат дребния и среден бизнес.

Кабелните оператори са възмутени от решение №475 на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 19 декември 2019 година, в което се казва, че Комисията е решила да "съгласува методика за провеждане на извадково проучване с наименование "Национално представително количествено изследване на пазарите на платена телевизия, интернет и пакетни телекомуникационни услуги в България", предоставени с писмо вх. № 12-01-3525/04.12.2019 г. на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори." Решението на практика означава, че частни организации (АБРО и ТеРаПро) поръчват и заплащат маркетингово социологическо проучване на пазарите на платена телевизия и интернет, а КРС го официализира, казват от "Клуб 2000".

ГДБОП: Над 10 млн. лв. са щетите от нелегалното разпространение на телевизия

Достъпът до пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстенд...

Според кабелните оператори, методиката, по която ще се прави проучването, допуска грешка от над 300% при оценката на броя абонати за малките кабелни оператори. Тоест, проучването на КРС може да установи, че един малък кабелен оператор има три пъти повече абонати от истинската картина! В методиката не се отчита и броя абонати, живеещи извън България. Публична тайна е, че "Булсатком" има поне 250 000 абоната извън страната т.е. приблизително 10% от всички домакинства у нас. Ако не се намали с тази цифра количеството абонати, което се приемат за база в проучването, ще се получи автоматично завишаване с 10% на абонатите на всички кабелни оператори, които имат клиенти само в България. Нямаше да има проблем в това, ако телевизионните оператори не изискваха плащане на брой абонати. Тоест, електронните медии, позовавайки се на данните от социологическото изследване, ще поискат да им се плати за несъществуващи абонати, без да коментираме, че се иска плащане за всички абонати без значение дали конкретната телевизия наистина се гледа от всички абонати. Т.е. КРС ще официализира тотално нереални резултати в годишните отчети на регулатора.

От своя страна, малките и средни кабелни оператори могат да докажат колко точно са им абонатите, като предоставят например клиентските им номера, но държавата не се интересува и не изисква такава информация, а ще разчита само и единствено на данните от социологическата агенция, която ще прави изследването.

За фирма-изпълнител на социологическото проучване е избрана „Би Медия Консултант". Фирмата е регистрирана на Милкана Димитрова Николова през 2009 г. Адресът ѝ е на столичния бул. "Джеймс Баучер" 23, където е и седалището на "Галъп Интернешънъл".

В "Ню Рисърч Технолъджис", която Николова представлява до 2014 г., съдружници са Кънчо Стойчев, синът му Марко Стойчев и Андрей Райчев. Фирмата също е регистрирана в сградата - седалище на Галъп интернешънъл.

Малките и средни оператори настояват компетентните държавни да предприемат спешни мерки, за да се гарантира равнопоставеност между всички оператори, лоялна конкуренция и преустановяване на лобистките и корупционни практики.

Actualno.com

Етикети: