X
 
 

Малко над 20% от заразеното със салмонела пилешко месо са иззети, другото явно е изядено

3311 2
Малко над 20% от заразеното със салмонела пилешко месо са иззети, другото явно е изядено
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са иззети от властите - останалите не са, като били безопасни, защото са минали обработка или не са въобще реализирани на българския пазар, стана ясно на пресконференция на земеделския министър Десислава Танева.

Танева поясни, че по действащата нормативна база, когато се касае за храна за директна консумация, веднага щом се получи нотификацията се уведомяват потребителите и като пример посочи неотдавнашния случай със заразена румънска скумрия. Когато обаче продукцията не е за директна консумация, като в случая със салмонеленото охладено пилешко месо от Полша, което се консумира след термична преработка, не се информират потребителите.

Експерт критикува БАБХ заради бавна реакция за салмонелата в пилешкото

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят. Това каза пре...

За въпросното пилешко месо са получени не 16, а 17 сигнала, посочи Танева и подчерта, че тъй като месото не било за директна консумация, а за преработка – не били уведомени публично потребителите, иначе БАБХ, щели да предупредят. Тя съобщи, че била направена проверка по хранителната верига за наличности от този продукт и 109 тона са иззети и унищожени, а общо 544 тона такова месо влезли с общата търговия. Останалите около 400 тона според Танева или са изтъргувани към други пазари, или са преработени термично. За тях тя е категорична, че не представляват риск

10 от нотификациите пристигнали след 29 октомври 2019 г., когато се взимат мерки. От 17-те нотификации, 15 касаели един и същ полски производител. Негова продукция била продадена в още поне 7 европейски страни. Успокоението е, че продуктът не е за директна консумация.

Преди няколко дни идва последния сигнал – на неговите партиди се правят проверки и е уведомен полския орган за контрол, съобщи още Танева. Тя отбеляза, че нито нашите, нито органите на останалите 7 страни могат да забранят вноса на въпросната полска продукция. Това можел да направи само полският орган и БАБХ го е информирала изрично, защото от 17 сигнала, 15 са за него. Заради задълженията според нормативната база, не можем да изнесем информация за имената на производителя, нито тези на операторите, закупилите стоката, каза още Танева.

Тя е категорична, че нито един тон от салмонеленото месо не е стигнал до крайния потребител. „То е било закупено от различни оператори, които го предоставят за преработка с цел реализация, но преработката е термична, така че риск за здравето не съществува“, увери Танева.

Поне 100 тона пилешко месо със салмонела стигна до българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месот...

„ България, в лицето на БАБХ провежда мониторингова програма. По нея тази година са направени 400 проби и също са открити положителни проби –2 в кланниците и 12 в преработватели, но партидите не са допуснати до пазар и затова не сме пускали нотификации за тях“, посочи още Танева и поясни, че всяка страна изпълнява такива програми и така се пускат нотификации.

Вече държавните органи ще уведомяват потребителите за заразени с вредни микроорганизми сурови продукти, обеща Танева. „Това, което съм решила и съм разпоредила е при следващи нотификации, независимо, че не касаят продукт за директна консумация, да бъдат информирани потребителите“, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...