Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марешки не отговори пряко плаща ли данъци, Агенция "Митници" ще обяснява за 54 съмнителни танкера

15 декември 2016, 08:30 часа • 4672 прочитания

Това е представител на компанията, през която са минали 50 млрд. лева български пари и не са останали в държавата. Това заяви Веселин Марешки в отговор на твърдението на шефа на "Лукойл" Валентин Златев – че Марешки продава на ниски цени заради политическа протекция.

Марешки не пожела да коментира твърдението на Златев, че откакто оперира в България, „Лукойл” е платила 31 млрд. лева данъци и такси. Варненският бизнесмен заяви пред Нова телевизия, че Златев казал, че след изборите ще фалира, но това не е станало. По думите му това е пример за „глупостите”, които „ръсел” Златев.

Относно твърдението на Златев, че Марешки не плаща данъци, варненският бизнесмен отговори, че това е „глупост”. Много пъти съм казвал, че част от горивата, които ползвам, са от „Лукойл”, добави Марешки, без да отговори на прекия въпрос дали си плаща данъците. Самият Валентин Златев заяви по време на вчерашното заседание на Временната анкетна комисия относно картела на горива, че "Лукойл" не продава на Марешки в момента. Варненският бизнесме уточни, че купува горива още от "Сакса" и "Полисан".

За финал Марешки обвини Златев, че заплашвал депутатите, защото казал, че Веселин Марешки ще влезе в парламента като политик.

Същевременно депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров повтори отново, че по цени на горивата Бургас, където е рафинерията на „Лукойл”, е на 18-то място от 28-те области в България – по данни на сайта fuelo. Димитров коментира и твърдението на Златев, че от началото на годината в България са влезли 54 танкера през митнически складове, а там няма измервателни уреди. Следващата седмица ще викнем отговорните органи т.е. Агенция „Митници” за обяснение пред Временната анкетна комисия за картела на горива, посочи Димитров.

Мартин Димитров заяви и, че най-голямото търсене на горива е в София, а било най-скъпо. Той не обясни как така когато има засилено търсене на нещо, то трябва да поевтинява - икономическата логика е поевтиняване да има, когато има засилено предлагане. Бившият председател на СДС каза и, че му било странно как така печалбата от литър гориво е 1%, по думите на Златев. Как така е толкова малко, попита той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес