Мартин Димитров: Изграждането на АЕЦ „Белене“ може да оскъпи тока двойно

1313
Мартин Димитров: Изграждането на АЕЦ „Белене“ може да оскъпи тока двойно
Снимка: БГНЕС

Ако се стигне до изграждането на АЕЦ "Белене" цената на тока може да скочи двойно. Това заяви членът на "Нова република" Мартин Димитров пред bTV, като уточни, че това ще се дължи на голямата сума, която е нужна за реализацията на проекта - около 20-30 млрд. лв.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви по време на инвестиционния форум за Западните Балкани, който Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) организира в Лондон, че му е дошла нова идея за АЕЦ "Белене".

Порция сигнали с предупреждения от ДПС към Бойко Борисов

ДПС няма да смени курса за стабилност на държавата. Това, че управляващите не могат да поддържат сигурността и стабилността, не значи, ...

Българският министър-председател разви тезата как с европейско финансиране може да се финансира един балкански проект, в който да се включат вече купените реактори за непостроената атомна централа. Той посочи, че нужната сума за това е около 30 млрд. лв.

"Вариантът на Борисов е вариант на Георги Първанов от 2011 г., когато нищо не се случи. Еврофинансиране няма да има, тъй като темата за ядрената енергетика не присъства в дневния ред на ЕС. Съмнявам се, че ще има финансов интерес и от съседните държави. Идеята за възкресението на Белене е тайна договорка с Москва. Те имат най-голям интерес да се възобнови проектът. Кой ще плати тези 20-30 млрд. лв. за осъществяване на проекта? Това са гражданите на България", заяви Димитров.

Според него в огромните проекти има огромни комисионни и заради това реализацията на АЕЦ "Белене" е отново на дневен ред. Той добави, че скандалът с продажбата на ЧЕЗ няма как да засегне цената на тока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика