Мавродиев: КФН е глобявала КТБ, но за търговия с финансови инструменти

5541
Мавродиев: КФН е глобявала КТБ, но за търговия с финансови инструменти
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) стриктно е регулирала дейността на Корпоративна търговска (КТБ) банка като инвестиционен посредник. Проблемите на КТБ са на друга плоскост, свързана изцяло с банковия надзор, а не с надзора от страна на КФН. Това заяви председателят на КФН Стоян Мавродиев преди среща с депутати от Патриотичния фронт в Народното събрание, предаде БГНЕС.

КФН непрекъснато подава множество сигнали за различни конкретни казуси във финансовата система, които се отнасят за нарушение на закона, каза Мавродиев в отговор на въпрос дали КФН е подавала сигнали за финансовата стабилност в този период. "Подаваме сигнали за различни финансови престъпления, пране на пари и други такива теми, които сме констатирали и видели в надзорната си дейност. ДАНС получава много подробна информация за нашата работа. Ние имаме добро сътрудничество. Всички проблеми, които констатираме, се изпращат веднага и към ДАНС, за да може да предприемат мерки", обяви Мавродиев.

Когато са констатирани проблеми, са вземани надзорни мерки със съответните глоби и административно наказателни актове, добави той. "Ние сме глобявали и КТБ, и инвестиционния посредник, например за пазарни манипулации. Имаше един казус, когато бяха глобени със значителен размер глоба. Но това са административно-наказателни нарушения, които се отнасят за търговията с финансови инструменти. Те по никакъв начин нямат връзка с основния проблем – банковата дейност", каза Мавродиев.

На въпрос дали в КФН са били запознати с доклад на ДАНС за 2013 година, в който има твърдения за опасност за финансите на страната, Мавродиев посочи, че този доклад не е минавал през КФН. За съществуването на подобен доклад сигнализира председателят на временната комисия "КТБ" Десислава Атанасова. По думите й, ДАНС е внесла в Министерски съвет доклада, но тогавашният премиер Пламен Орешарски не го е внесъл в Народното събрание, както изисква законът.

Предстои приемане на български закон, който да приложи европейските директиви за преструктуриране на банки и небанкови институции, добави Мавродиев. "Работим по този законопроект заедно с Министерство на финансите и Българската народна банка. Той е особено важен, защото ще се отнася за подобни казуси, когато се налага намеса на държавата за спасяване на банки, за ликвидна подкрепа и за преструктуриране", обясни Мавродиев. Според него е добре да се въведат най-добрите европейски практики по отношение на изплащането на гарантирани депозити и срокът при изпаднала в затруднение да плаща банка да е 7-дневен.

По отношение на дейността на пенсионните фондове Мавродиев посочи, че са необходими доста на брой промени, отнасящи се до законодателната рамка с цел да има по-добър контрол на сделки със свързани лица, да има по-добри надзорни механизми, по отношение контрола на тези сделки, да се подобри цялостната отчетност и ефективност и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com