МФ предлага митничарите да имат право право да разследват, издирват и конвоират

21700
МФ предлага митничарите да имат право право да разследват, издирват и конвоират
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите предлага митничарите да получат правомощия да разследват, издирват и конвоират лица, които извършват контрабанда и измами с ДДС. Това става ясно от предложенията за промени в Закона за митниците, които днес са публикувани за обществено обсъждане, предаде БГНЕС.

Предлага се на митничарите да им бъде позволено да разследват престъпления, свързани с укриване на ДДС и акцизи при внос. "Приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците, съгласно настоящата редакция на НПК, действията по разследване не могат да се извършат от разследващ митнически инспектор, поради липса на компетентност. С разпоредбата се цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери, поради взаимодействието между контролния и разследващия орган, които са в едно и също ведомство", гласят мотивите на МФ.

Освен това, ако предложенията бъдат приети, митничарите ще могат да осъществят и оперативно-издирвателна дейност. Това, според авторите, подготвили промените, ще доведе до "по-голяма бързина и ефективност при разкриване на престъпленията". "Оперативно-издирвателната дейност като правомощие на митническите органи ще позволи по-ефективно взаимодействие между издирващия и разследващия орган, тъй като към момента в хода на разкриване на престъпленията, органът с разследващи правомощия е митнически орган, а органът, оправомощен да извършва оперативно-издиравтелни дейности е орган на Министерството на вътрешните работи, което изисква допълнителна междуведомствена координация и води до забавяне на производството", допълват от финансовото ведомство.

Сред другите идеи, с които правомощията на митничарите се увеличават значително, са и тези, които ще им позволят да извършват арести на контрабандисти на акцизни стоки за 24 часа и конвоиране на задържани за 72 часа. "При задържането на лицето може да му бъде ограничавано единствено правото на свободно придвижване, като срокът на задържане не може да бъде повече от 24 часа. С оглед по-голяма оперативност при разследването на престъпленията, законопроектът предвижда митническите органи да могат да конвоират на територията на страната лицата, по отношение, на които е постановено задържане до 72 часа по реда на НПК. Предоставянето на митническите органи на това правомощие ще запълни и празнотата в законодателството, като се регламентира органа, на който е възложено конвоирането на задържаните лица от митническите органи. Конвойната дейност на територията на страната ще се извършва от митническите служители", пише в мотивите за промени в Закона за митниците.

Министерство на финансите е поставило срок за изпращане на становища по проекта до 12 март 2015 г. Ако промените бъдат гласувани от Народното събрание, то на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще му бъде осигурена възможността митничарите да имат полицейски правомощия. Танов бе митнически шеф и при първия мандат на ГЕРБ. Тогава избухна аферата "Мишо Бирата", при която, след разговор между Георги Първанов и Бойко Борисов, бе спряна митническа инспекция срещу злоупотреби с акцизи. Преди да стане част от системата на Министерството на финансите, Ваньо Танов бе начело на ГДБОП, а преди това е бил полицейски началник в Русе. Танов е бил служител и на бившата Държавна сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика