Милионерите в България се увеличават, но се забавя ръстът на депозитите на домакинствата

4104
Милионерите в България се увеличават, но се забавя ръстът на депозитите на домакинствата
Снимка: iStock

Към края на юни тази година, т.е. за полугодието, в България има 916 милионери според статистиката на БНБ. Те притежават общо над 2,26 млрд. лева. От март до юни тази година броят на едрите депозити е намалял с 8, но за една година се е увеличил с 90 от отчетените през юни 826 едномилионни сметки, пише в. "24 часа".

С 275 повече за година са големите депозити със суми от 500 хил. до 1 милион, сочат данните. За три месеца към тях са се добавили нови 77 депозита.

2 448 лева са необходими за издръжката на едно домакинство у нас

В края на второто тримесечие общата стойност за издръжка на едно 4-членно домакинство (двама родители и две деца) достига до 2 448 лева...

Последните отчети показват, че броят на всички по-големи депозитни сметки расте - и на годишна база, и спрямо предходното тримесечие. Намаление има само при най-малките сметки, в които е имало до 1000 лв.

3402 са фирмените депозити с над 1 милион лева в тях към края на юни. Те са с 52 повече от края на март и с 287 повече от преди една година.

147 сметки по-малко със заеми над 1 милион е отчетът на банковата статистика този юни в сравнение с миналия, а само за три месеца - от март до юни, броят им е намалял с 44.

При фирмените кредити обаче спад няма - напротив, има увеличение с 56 за тримесечие през тази година и със 172 за една година.

Общият брой на всички депозити е намалял в края на юни до 10,190 млн. броя. Размерът на спестяванията в тях расте и вече е 76,3 млрд. лв. Има обаче отчитат леко забавяне в темповете на увеличението - за една година ръстът е 6,4% срещу 8,6%, отчетен три месеца по-рано, също на годишна база.

40% от българите живеят в пренаселени домове, а всяко трето жилище стои празно

Макар жилищата в България да са много повече, отколкото домакинствата, около 40% от домакинствата у нас живеят в пренаселени домове. То...

С 4,7% е намалял броят на фирмените депозити. Така към края на юни депозитните сметки на компаниите са 600 хил. броя. Общо в тези сметки има 23,24 млрд. лева. Размерът на средствата, които се държат в по-малкия брой сметки, обаче расте - с 2,6% за година.

9,5 милиона броя са сметките на домакинствата в банки. Броят им също намалява, макар и по-слабо от тези на фирмите - на годишна база с 1,5% при годишно понижение от 2.6% в края на март 2019 г. Така в края на юни 2019 г. спестяванията на домакинствата са малко над 53 млрд. лв. Ръстът им на годишна база леко се забавят към юни 2019 г. той е 8,2%, при 8,9% годишен ръст в края на март.

Изтеглените от домакинства и фирми кредити са за 56,6 млрд. лв. - близо половината от прогнозния БВП. Увеличението е с 6,1% на годишна основа в сравнение със 7,5% годишно увеличение, отчетено към края на март.

Фирмените заеми продължават да намаляват като брой, но размерът на отпуснатите пари расте. Към края на юникредитите за компании са разпределени в 151 хил. броя сметки. През тях са отпуснати 33,8 млрд. лв., което е с 4,8% повече на годишна база срещу 5,4% към март тази година.

Заемите за домакинствата се увеличават на годишна база с 2%. Те вече се приближават до 22,7 млрд. лв., което е с 8,1% повече отпреди година, но при 11% годишен ръст, отчетен към края на март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com