Мини "Марица Изток" излизат на протест, искат увеличение на цената на въглищата

3895
Мини "Марица Изток" излизат на протест, искат увеличение на цената на въглищата
Снимка: БГНЕС

Работници от мини "Марица Изток" излизат на протест в София следващия вторник, за да поискат от държавата увеличаване на цената на въглищата.

Исканото поскъпване няма да се отрази на цената на тока, заяви Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към КТ "Подкрепа".

По думите му цената на тока се определя от пазара, но компонентата на въглищата е постоянна и е в размер на около 25 лева в един мегаватчас. Към момента цената на тон въглища е близо 80 лева, а от "Подкрепа" настояват за нейното увеличаване.

''Мини Марица-изток” ЕАД подава въглища, въпреки рекордно ниските температури

''Мини Марица-изток” ЕАД успешно преодолява поредното предизвикателство на природата с рекордно ниски януарски температури. Това ...

"Сметките показват, че тази цена следва да бъде увеличена с 15%, за да успеем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции. Колко е точно процентът, предполагам, че тези сметки ще ни ги предложат от Министерство на енергетиката", заяви Топалов.

"Има едно такова настроение "Ама виждате ли, то понеже въглищата няма да ги има...". Извинявайте, но по никакъв начин не бихме се съгласили с една такава теория "Карайте още 10 години, защото въглищата няма да ги има". Няма как да се съгласим", допълни още той, цитиран от Дарик.

От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2,55 стотинки.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той.

ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 40 млн. лв. за първото полугодие

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 40 млн. лв. за първата половина на 2016 година. Това обяви министърът на енергетиката Темену...

Министър Петкова заяви готовност да изслуша аргументите на синдикатите, но не се съгласи с тяхното твърдение за лошото състояние на Мини "Марица Изток".

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова, цитирана от БНР.

В интервю за БНТ министър Петкова съобщи, че е пресечена тенденцията НЕК да работи на загуба и за 2017 година дори отчита печалба.

"Тенденцията е доста променена и това се дължи на реформите, които бяха извършени и продължават да се извършват в сектор "Енергетика". Още в началото на нашия предишен управленски мандат бяха предприети няколко много сериозни стъпки по отношение на стабилизирането на сектор "Енергетика". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще реализира положителен финансов резултат. Това не се е случвало от много години насам – печалба в порядъка около 6 милиона лева. Това са, разбира се, все още неокончателни данни", каза тя.

Срещата за проблемите във въгледобива и тяхното преодоляване между Петкова и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", вече започна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика