Министерства, държавни структури и държавни фирми с най-много нарушения в обществените поръчки

4665
Министерства, държавни структури и държавни фирми с най-много нарушения в обществените поръчки
Снимка: iStock/Guliver

Министерства, други разпоредители с държавния бюджет и търговски дружества с държавно участие са с най-мащабни нарушения в провеждането на обществени поръчки, сочи отчетът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за миналата, 2019 година.

При 60% от извършените през годината 451 финансови инспекции и проверки обект на проверка е възлагането и изпълнението на обществени поръчки.

Проверени са 1068 обществени поръчки на обща стойност 1,8 милиарда лева, като нарушения са открити в 444 от тях на обща стойност над 533 млн. лева.  

В близо 85% от проверените министерски поръчки са установени нарушения. Те са на обща стойност 4,2 млн. лв. Проблемът е, че при тях има и част "съществени нарушения, в т. ч. и непроведени процедури" на стойност 1 250 046 лв. Те от своя страна представляват 38,4% от всички поръчки. В поръчки за близо 3 млн. лева (или 46,2%)  са намерени процедурни нарушения.

Радев: Няма да подкрепя бизнес, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила

Нищо секретно няма в чата между президента Румен Радев и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, което лесно може да се докаже, ако прокур...

От проверените 182 поръчки на други разпоредители с държавния бюджет (бел. ред. – такива са всички държавни и изпълнителни агенции например) на обща стойност 119 млн. лева за почти половината им стойност – 60 млн. (или 67 на брой поръчки) са открити нарушения. Съществени от тях са в 23 поръчки на обща стойност 40 млн. лв., а с процедурни нарушения – 25 поръчки за 19,5 млн. лева.

Най-фрапантна е ситуацията в дружествата с държавно участие. Проверени са 275 поръчки на обща стойност близо 865 млн. лв. Нарушения са открити в 110 от тях (40%) на стойност 290 млн. лв. В 33 от поръчките им за почти 75 млн. са открити съществени нарушения, а в 77 са допуснати процедурни нарушения.  

В проверените 252 общински обществени поръчки на стойност 28 млн. лв са открити 108 нарушения на обща стойност над 90 млн. лв. Това значи, че има нередности при 42,8% от случаите. Със съществени нарушения са 26 на брой поръчки за сумата от близо 14 млн. лв, а 82 поръчки са с процедурни нарушения.

Повече от общините нарушения да допуснати от дружествата с общинско участие. От проверените 232 поръчки за 32 млн. лева в 96 от тях са открити нарушения за сумата от 29 млн. лева. В 25 от поръчките на обща стойност 4,2 млн. лв. са допуснати съществени нарушения, а в 71 нередностите са процедурни.

Държавата изглежда ще провери миришеща обществена поръчка като има "административен капацитет"

След сигнал на неправителствената организация Антикорупционния фонд (АКФ), чието лице е бившият зам.-главен редактор на "Капитал" Никол...

Установените нарушения в областта на обществените поръчки според техния характер най-често са неспазване на принципите на ЗОП за публичност и прозрачност, свободна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Такива нарушения са установени при 161 поръчки. Констатирани са 73 случая на непроведени процедури за възлагане на обществени поръчки на стойност 30 312 473 лв. при наличие на всички законови основания за това. Има 10 случая на неоснователно проведени процедури на договаряне без обявление на стойност 22 697 242 лв. Случаите на несъбрани оферти чрез публикуване на покана или обява за възлагане на обществени поръчки са 50 на стойност 2 475 060 лв. При 19 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите и при 9 случая са сключвани анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение и др.

Вреди, за които от причинителите се търси пълна имуществена отговорност по реда на ЗДФИ, са в размер на 2 781 626 лева. От тях 2 028 754 лв. са установени при финансови инспекции в общини, 33 050 лв. - в други разпоредители с общински бюджети,  438 474 лв. - в други разпоредители по държавния бюджет,  82 783 лв. - търговски дружества с блокираща квота общинско участие в капитала, и 198 565 лв. - в търговски дружества с блокираща квота държавно участие в капитала.

По-голяма е сумата на установените вреди обаче, за които не са налице законовите основания за търсене на пълна имуществена отговорност - 7 414 812 лв..

Съвсем скромни са предотвратените вреди по време на финансовите инспекции. Те са в общ размер на 207 035 лв., от които 165 350 лв. в общини и 41 600 лв. в други разпоредители по държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика