Мислят да има по-евтини и безплатни чадъри по плажовете и тази година

2369
Мислят да има по-евтини и безплатни чадъри по плажовете и тази година
Снимка: БГНЕС

През лятото на 2021 г. отново може да има плажни принадлежности с намалени цени или дори безплатни. Това се разбра след среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове в България, съобщава "24 часа".

Единият начин да се постигне намаление на цените е да се направи поправка в закон като миналото лято. Тогава чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето на министъра на туризма бе възложено да внесе в правителството предложения за намаляване на плащанията от страна на концесионерите и наемателите на морски плажове. Те трябваше сами да изберат с какъв процент да е намалението и съответно да свалят цените за чадъри, шезлонги и други плажни принадлежности. Това обаче важеше само за летния сезон на 2020 г. и тогава на 17 от общо 132 плажа сянката бе безплатна, а на много от останалите цената падна с 50% и повече.

Между 5 и 10 лева ще плащаме за чадър и шезлонг на родните плажове

Повече от половината българия няма да почиват през лятото, но какви цени да очакват тези, които все пак ще се отдадат на летен релакс и...

Продължаващата криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти налагат подобен тип подпомагащи мерки да бъдат заложени и за летния сезон през 2021 г., заяви Марияна Николова. Тя уточни, че ще се търси съдействие от здравното министерство за това, както и за изработването на специални противоепидемични мерки за плажовете през лятото. Друга възможност е концесионерите и наемателите да намалят цените на чадърите и шезлонгите с оглед на търсенето. В срок до 01.06.21 г. или за новите договори - в срок от 10 дни от влизането им в сила, концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление.

Поправка в закона обаче трудно ще мине в рамките на този парламент, защото трябва да се свика извънредно заседание. Миналото лято на концесионерите бе предоставена също чрез промяната на закона възможността да увеличат търговските площи на поверените им плажове с още 4%, а също така да не плащат таксите си към държавата преди сезона, а след приключването му чак през октомври.

По време на срещата представителите на бранша са поставили въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри бе 20 метра. Посочили още, че вече са започнали записвания за Великден и щяло да е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника. В края на април и началото на май традиционно у нас вече има чужди туристи по Черноморието, а в началото на юни започват чартърните полети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com