Митов: България гледа на Азербайджан като водещ фактор за Южния газов коридор

1353
Митов: България гледа на Азербайджан като водещ фактор за Южния газов коридор
Снимка: БГНЕС

България подкрепя изграждането на Южния газов коридор и разглежда Азербайджан като водещ фактор и гарант за успешното реализиране на този проект. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на срещата с азербайджанския си колега Елмар Мамадиаров.

Митов направи официално посещение в Азербайджан, където проведе срещи с президента на Републиката Илхам Алиев и с министъра на външните работи Елмар Мамадяров. Във фокуса на разговорите бяха двустранното сътрудничество, енергийните проекти и отношенията ЕС-Азербайджан. Очертани бяха общите интереси, големият потенциал и перспективите, които съществуват за развитие на връзките между двете страни. 

Плевнелиев: Бъдещето на енергетиката не е в поредните газопроводи

Разнопосочните интереси на отделните държави в енергетиката могат да бъдат обединени със следването на общите принципи на Европейския е...

Азербайджан заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. Осъществяването на енергийни проекти от взаимен интерес и реализацията на стратегически инициативи на ЕС в този сектора ще допринесат за развитието и обогатяването на двустранните икономически контакти. Това заяви министър Даниел Митов по време на срещата с Елмар Мамадиаров. 

Министрите отбелязаха съществуването на голям потенциал за сътрудничество в областта на диверсификацията на източниците и трасета на доставките на енергоресурси, което съответства на енергийната стратегия както на България, така и на ЕС, съобщиха от външно министерство.

При обсъждането на въпросите, свързани с отношенията между Европейския съюз и Азербайджан, от българска страна бе изразена подкрепа за тяхното по-нататъшно развитие в рамките на Източното партньорство, включително и за изработване на ново споразумение за сътрудничество. 

Двустранните българо-азербайджански отношения бяха акцент и в разговорите между министър Митов и президента на Републиката Илхам Алиев. На срещата министър Митов посочи, че България оценява високо позицията на президента Илхам Алиев, който по време на посещението си в България през март 2015 г. заяви ангажираността на Азербайджан в реализацията на стратегическите инициативи на ЕС. Това включва Южния газов коридор, достъпа до втечнен природен газ, междусистемните връзки по оста Север-Юг и инициативата за "Вертикален газов коридор". 

От 2017 г. газохранилището в Чирен ще стига за до 8 месеца

От следващата година газохранилището в Чирен ще побира двойно по-голямо количество природен газ. Така ще покриваме изцяло потреблението...

„България има стратегическо географско положение, което предполага значителни възможности на страната за диверсификация на източниците и маршрутите на газовите и нефтените доставки. Националните усилия са насочени към това, България да се превърне в газоразпределителен център за Балканите”, заяви министър Митов. Разглеждаме доставките на азербайджанския газ и на газ от Южния газов коридор като неразделна част и условие за реализирането на тази стратегическа цел, допълни още той.

Министър Митов подчерта, че приоритет и на двете правителства е използването на транснационални мултимодални транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия. България също така подкрепя реализацията на ЖП транспортен коридор от Китай през Централна Азия за Европа, включително по оста Баку-Тбилиси-Поти-Варна.

България приветства сътрудничеството с Азербайджан за засилване на транспортния потенциал на Черноморския регион и развитие на конкурентоспособна транспортна инфраструктура между Европа и Азия. Двете страни изразиха интерес от реализирането на коридора „Персийски залив – Черно море“. 

В рамките на визитата министър Митов призова за активизиране на сътрудничеството в търговско-икономическата област и подчерта значимото място в двустранните отношения на контактите в областта на образованието, науката и културата, както и опазването на културно-историческото наследство. 

Антъни Блинкен: Интерконекторът между България и Гърция ще преобрази енергийния сектор на Балканите

Интерконекторът между България и Гърция крие потенциала буквално да преобрази енергийния сектор не само в България, но и на Балканите. ...

По време на проведените разговори Даниел Митов потвърди принципната българска позиция, че конфликтът в Нагорни Карабах би могъл да бъде решен единствено чрез мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели, съдействието на Европейския съюз, както и чрез активен диалог между лидерите на Република Азербайджан и на Република Армения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика