МЗХ: Никой не цели скрита приватизация на "Напоителни системи"

2643
МЗХ: Никой не цели скрита приватизация на "Напоителни системи"
Снимка: БГНЕС

Категорично не отговаря на истината, че „се готви скрита приватизация на „Напоителни системи” през промени в Закона за сдруженията за напояване“, заявяват от МЗХ. Отговорът е заради твърдение на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която държавата абдикира нарочно от дружеството. Утре, 27 май, парламентът трябва да гласува законовите промени.

"Напоителни системи" е в списъка на забранените за приватизация предприятия. Продажбата на активи с отпаднала необходимост се извършва с публична процедура по Закона за държавната собственост, което води единствено до намаляване на дълга на Напоителни системи към Националната агенция по приходите, поясняват от МЗХ.

Язовир "Жребчево" се изпуска контролирано

Контролирано се изпуска язовир „Жребчево", за да се освободи обем. Това съобщи за "Дарик нюз" директорът на Напоителни системи ...

През пролетта на 2014, по време на управлението на правителството на премиера Пламен Орешарски, е сключен договор със Световна банка за изготвяне на обща стратегия за развитие и управление на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите, одобрен от Народното събрание. В своята стратегия, изготвена и предоставена на Министерство на земеделието и храните през ноември 2015 г., Световната банка препоръчва да се промени законодателството в областта на хидромелиорациите, което да гарантира успешното бъдещо развитие на сектора. В тази връзка, след като министерството се съобрази с препоръките на Световната банка, предложи промени в Закона за сдруженията за напояване, които са качени на сайта на институцията за обществено обсъждане. Предложените промени са обсъдени и съгласувани с всички заинтересовани. Промените имат за цел да отпадне елемента на държавна помощ, с което се изпълнява европейски регламент; като приемането им е и условие за финансиране на сдруженията, като бенефициенти по мерките от ПРСР 2014-2020 г.

С измененията в Закона се цели още и изчислението на цената на водата за напояване да се извършва по методика, с която да се стимулира поливното земеделие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика