Национален протест заради болничните: "Болните работници не са престъпници!"

1663
Национален протест заради болничните: "Болните работници не са престъпници!"
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Днес, 27 ноември, КТ "Подкрепа" ще проведе национален протестен митинг-шествие под надслов "Болните работници не са престъпници!".

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд; прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства, съобщиха от синдиката.

Работодателите напускат Тристранния съвет заради болничните

Работодателите напускат Тристранния съвет за национално сътрудничество докато не бъде направено ново предложение за болничните и тяхнот...

Протестното шествие ще започне от пл. "Княз Александър I" и ще продължи по бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание", където протестиращите ще внесат протестна декларация. След това шествието ще продължи по бул. "Васил Левски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" до ул. "Тракия" №15, след което обратно по бул. "Княз Ал. Дондуков" до пл. "Независимост".

"Не ми се коментира защо само КТ "Подкрепа", каза пред БНТ председателят на синдиката Димитър Манолов във връзка с отсъствието на КНСБ от протеста. Според него, и работодателите не били "на един акъл", поне една работодателска организация не е съгласна 1 ден да не се плаща. Манолов добави и, че работодателите почнали "кретенски" разговора за болничните и всъщност искали НОИ да поеме и първите 3 дни, но заговорили с безумни предложения първите 3 дни да не се плащат изобщо, което подсказвало и какви ни били работодателите всъщност и защо бизнесът е на такова дередже.

Какво каза в специално интервю за Actualno.com председателят на АИКБ Васил Велев за искането да се плащат първите 5 работни дни и за стойността на нощния труд - припомнете си в този материал!

На 27 ноември от 10:00 до 11:00 часа в 35 Дирекции Социално подпомагане в цялата страна ще се проведе едночасова предупредителна стачка с основно искане за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ "Подкрепа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com