X
 
 

НАП: Светват ни много лампи за имотите на властта

887 5
photo of НАП: Светват ни много лампи за имотите на властта
Снимка: БГНЕС
Започват съвместни проверки на НАП и прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта. Годишно се правят около 2000 подобни проверки, обяви говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров. Повече данни ще бъдат обявени от прокуратурата днес.

Скандалът "Апартаментгейт" предизвика множество съмнения откъде идват парите за имотите на властта, като се заговори и за укриване на данъци.

Запитан не светва ли червена лампа на данъчните, че има нещо нередно при луксозните имоти на държавни служители, Бъчваров отговори: "Светват ни множество на цвят лампи".

"НАП проверява всички, независимо дали са политици, или не. Никой не е застрахован от данъчен контрол", увери той.

Приходната агенция работи със специална програма, сравняваща имуществото и доходите на физическите лица. Когато доходите на някой гражданин очевидно не са достатъчни за начина на живот, който той води, му се прави проверка и ревизия.

НАП наблюдава върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение, напомни Бъчваров. Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на Националната агенция по приходите.

В атака срещу нелегалните превози 

НАП започна проверка по сделките на "Артекс"

Националната агенция за приходите прави анализ на сделките на фирма „Артекс“, при които представители на властта са придоби...

Приходната агенция започна кампания срещу нелегалните превозвачи показва "плашещи" данни - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без да спазват никакви правила, разкрива пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По думите на Бъчваров далечните пътувания към чужбина с един шофьор, който кара по 24 часа, са заплаха за сигурността на хората. "Когато купите един бус на 20 години, започнете да возите хора в България или в чужбина и не правите нищо от изискваното от закона, това не е редно", обобщи той.

По думите му, предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. "таен клиент" - служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но НАП извършва проверки и в страната.

Със спечеленото нелегалните превозвачи често си купуват нови коли или недвижими имоти, но нямат официални доходи, с които да оправдаят покупките си. Дори елементарна данъчна проверка може да установи, че те укриват данъци.

Глобата за неиздадена касова бележка е 2000 лв., а ако не бъдат издадени касови бележки и билети на няколко пътници, глобата се увеличава пропорционално, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец, припомни Бъчваров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Одма елате в наше село - един дядка продава семки всеки петък на пазара БЕЗ касов апарат!!!!!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Платени ли са данъци за тия пари с които се купуват тия апартаменти? Как вземате данък върху горницата над записаната в договора сума?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  "Годишно се правят около 2000 подобни проверки". Поне един висшестоящ,властимаш, който НЕ е от управляващите има ли бе роска,или си хващате някакви,за отчитане на бройка,а истински злоупотреби според "проверките ви" няма......
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Като проверяват по 2000 годишно, защо до сега нямаше нито един от властта? Ако "Свободна Европа" не беше писала за имотите на Цв, никой нямаше да посмее да гъкне! Ами ако тръгнете и из страната да проверявате неговите протежета? кметове, лидери на партията, общински съветници? Ще трябва да се ликвидира партията и да се прави наново....
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Като ви светват какво дремете или искате всяка баба да да издава касови бележки!!!!!!!!!!!!!!!
Последно в Актуално