НАП: Светват ни много лампи за имотите на властта

2696
НАП: Светват ни много лампи за имотите на властта
Снимка: БГНЕС

Започват съвместни проверки на НАП и прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта. Годишно се правят около 2000 подобни проверки, обяви говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров. Повече данни ще бъдат обявени от прокуратурата днес.

Скандалът "Апартаментгейт" предизвика множество съмнения откъде идват парите за имотите на властта, като се заговори и за укриване на данъци.

Запитан не светва ли червена лампа на данъчните, че има нещо нередно при луксозните имоти на държавни служители, Бъчваров отговори: "Светват ни множество на цвят лампи".

"НАП проверява всички, независимо дали са политици, или не. Никой не е застрахован от данъчен контрол", увери той.

Приходната агенция работи със специална програма, сравняваща имуществото и доходите на физическите лица. Когато доходите на някой гражданин очевидно не са достатъчни за начина на живот, който той води, му се прави проверка и ревизия.

НАП наблюдава върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение, напомни Бъчваров. Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на Националната агенция по приходите.

В атака срещу нелегалните превози 

НАП започна проверка по сделките на "Артекс"

Националната агенция за приходите прави анализ на сделките на фирма „Артекс“, при които представители на властта са придоби...

Приходната агенция започна кампания срещу нелегалните превозвачи показва "плашещи" данни - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без да спазват никакви правила, разкрива пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По думите на Бъчваров далечните пътувания към чужбина с един шофьор, който кара по 24 часа, са заплаха за сигурността на хората. "Когато купите един бус на 20 години, започнете да возите хора в България или в чужбина и не правите нищо от изискваното от закона, това не е редно", обобщи той.

По думите му, предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. "таен клиент" - служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но НАП извършва проверки и в страната.

Със спечеленото нелегалните превозвачи често си купуват нови коли или недвижими имоти, но нямат официални доходи, с които да оправдаят покупките си. Дори елементарна данъчна проверка може да установи, че те укриват данъци.

Глобата за неиздадена касова бележка е 2000 лв., а ако не бъдат издадени касови бележки и билети на няколко пътници, глобата се увеличава пропорционално, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец, припомни Бъчваров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com