Нищо не се случва с тълкуването кои бедни вземат данъчни облекчения

10763
Нищо не се случва с тълкуването кои бедни вземат данъчни облекчения
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Въпреки наближаването на срока за подаване на данъчните декларации за 2014 г., неяснотата около ползване на данъчното облекчение за бедни остава на дневен ред. Става въпрос за връщането на данъците на хората на минимална работна заплата. По внесения от БСП тълкувателен закон за това кой има право на тази отстъпка не се случва нищ. В същото време разчетите на финансовото министерство показаха, че проблемът касае огромен брой българи, информира "Сега".

Според данните на МФ броят на хората, които отговарят на условието за максимален годишен доход от 4080 лв. за 2014 година, възлиза на 890 000 души. Всичките тези хора покриват подоходния критерий. Не е ясно обаче кои от тях отговарят на останалите условия - за вида на придобитите доходи. Съгласно настоящата редакция на законовите текстове право да ползват отстъпката имат само данъкоплатците, които са получавали единствено трудови доходи. Те не следва да имат никакъв друг доход, включително и необлагаем като детски добавки, обезщетения за безработица и др. По прогнозни изчисления на НАП едва 10% от хората с доходи до 4080 лв. покриват това изискване, тоест право на данъчно облекчение биха ползвали само 89 000 души. БСП настоява този ограничителен режим за ползване на облекчението да бъде отменен и отстъпката да може да се ползва и при получавани необлагаеми доходи.

БСП е на път да сътвори законово чудо

Невероятно, но факт - БСП е на път да предлага закон, с който ще променят собствения си закон за облагане на физическите лица. Припомня...

"Няма движение по законопроекта, комисията по бюджет и финанси настоява да го гледа, но не знаем за кога ще бъде насрочен", коментира председателят на групата на БСП Михаил Миков. И въпреки това депутати от БСП призовават хората да не се плашат от тълкуванията на закона и да си поискат отстъпката с подаване на данъчни декларации.

ГЕРБ принципно против през приходната част на бюджета да се прави социална политика и това бе един от аргументите облекчението да бъде отменено за доходи, получени през 2015 г. От Реформаторския блок също не считат за редно настоящият парламент да приема тълкувателен закон. Зад предложението на БСП застават отделни депутати от Патриотичния фронт и АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика