НС с ново безумие - чака фирмите да си признават дали ползват за лични нужди служебни коли

3035
НС с ново безумие - чака фирмите да си признават дали ползват за лични нужди служебни коли
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Депутатите решиха окончателно полученият в натура доход от служителя или управителя на оперираща в България фирма да се облага със ставка от 10%, ако той е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи (служебни автомобили, телефони, имоти). Освен това данъкът влиза в сила със задна дата - от началото на 2016 година, което е предпоставка законовото решение да бъде атакувано в Конституционния съд. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките фирмите ще дължат само 10% налог върху доходите без допълнително осигурително бреме.

Абсурд - след провала на "данък уикенд", управляващите готвят данък със задна дата

Невероятно, но законодателната дейност в България е на път да роди нов прецедент - промяна на данъци със задна дата. Това най-вероятно ...

Бизнесът обаче може да избира какво облагане да прилага - схемата с 10-те процента или действащият в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Депутатите регламентираха и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква за служебно. За служебните автомобили бизнесът сам ще определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50% за служебни цели и 50% - за лични.

Разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ, записа парламентът.

При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с недвижимо имущество, когато те не могат да бъдат разпределени чрез измерване, общият размер на всички разходи, свързани с недвижимото имущество се умножава или по съотношението между площта за лично ползване и общата площ на съответното недвижимо имущество, или по съотношението между часовете за лично ползване и общите часове.

Новият данък върху ползването на фирмени активи влиза на второ четене

Т.нар. "данък уикенд", който влезе в сила през правилника за ДДС, влиза на второ четене в Комисията по бюджет и финанси на парламента. ...

При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с активи, извън посочените две групи, данъчната основа е 20% от общия размер на всички разходи, свързани със съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата.

Депутатите разпоредиха чуждестранно юридическо лице, извършващо дейност в България чрез място на стопанска дейност, да посочва в годишната данъчна декларация идентификационни данни за собствениците, акционерите или съдружниците в чуждестранното юридическо лице и за размера на тяхното участие, когато размерът на това участие е над 10%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика