НСИ: За януари нарастват износът и вносът към и от трети страни

1589
НСИ: За януари нарастват износът и вносът към и от трети страни
Снимка: Getty Images/Guliver

През януари 2020 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 2.2% в сравнение със същия месец на 2019 г. и е на стойност 1 581.5 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 53.5% от износа за трети страни.

Бизнесът обаче прогнозира, че заради обявените през този месец първи случаи на коронавирус у нас, секторите ще претърпят големи загуби. През февруари епидемията се разрастна в Италия, тази страна е един от основните търговски партньори на България.Превозвачи и износители вече калкулират първите си загуби.

Стокоoбменът между двете страни за първите 9 месеца на миналата година е 3 милиарда 487 милиона евро, според данните на икономическото министерство. Ние изнасяме за Италия най-много нефтени масла, мед и медни сплави, както и части за обувки.

Вносът от Италия пък е в най-големи обеми при автомобили, трактори, котли и машини.

Близо 70% от пазара на употребявани автомобили у нас е внос от северна Италия, където заразата е разпространена. Идването на автовозите натоварени с коли обаче се оказва предизвикатестлво в условията на коронавирус.

Италианските фабрики, до които наши превозвачи доставят стоки, също не работят. На шофьорите едва на място им се казва, че ще бъдат разтоварени- понякога и след седмица. Браншът чака загуби. Курс, който се извършва за 4 дни става за 7. А и при забавяне по договор, превозвачи могат да бъдат санкционирани. 

Припомняме, че националния превозвач "България ер" също спря полетите си до Италия.

Междувременно коронавирусът буквално съсипа китайския износ. Той понесе тежък удар през първите два месеца тази година. Бизнесът ограничи операциите си, което нанесе вреди на световните вериги за доставки. Китай също е сред основните ни търговски партньори.

Износът там падна с цели 17,2 процента в сравнение с предишната година, което е най-големият спад от февруари 2019 г. по време на търговската война със САЩ, а вносът спадна едва с 4%, според публикувани митнически данни.

Анкета на икономисти, проведена от Bloomberg, очакваше по-малък спад на износа, с 16,2%, но пък бе предвидила много по-висок спад на вноса - 16,1%.

Случаите с коронавирус за първи път бяха съобщени миналия декември в Ухан, в централната китайска провинция Хубей, което предизвика блокиране на ключовия индустриален регион с около 56 милиона души от края на януари.

Как богатите се справят в кризата с коронавируса

Частни самолети и яхти, собствени отделения за неотложна помощ: на фона на разпространението на коронавируса някои богати хора прибягва...

Ето и благоприятните за страната ни данни за януари 2020-а: При износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение с януари 2019 г. е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (58.3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (46.4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (20.8%).

Вносът на стоки в България от трети страни през януари 2020 г. нараства с 5.4% в сравнение със същия месец на 2019 г. и е на стойност 2 158.2 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2020 г. най-голямо увеличение спрямо същия месец на 2019 г. е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (85.5%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (68.6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (16.2%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през януари 2020 г. е отрицателно и е в размер на 576.7 млн. лева.

През януари 2020 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 4 896.1 млн. лв., което е с 3.7% повече в сравнение със същия месец на 2019 година.

Учени дават надежда за лечение на коронавируса с големи дози Вит. С

Китайски учени разглеждат използването на вит. С при лечението на пневмония, предизвикана от новия коронавирус. Според специалисти, уч...

През януари 2020 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 5 297.6 млн. лв. (по цени CIF), или с 4.9% повече спрямо януари 2019 година.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през януари 2020 г. и е на стойност 401.5 млн. лева.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 март

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германия очаква приходи в размер на милиарди от Евро 2024

Льо Мер: Минимална заплата от 1600 евро ще ни срине

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

Инфлацията в Турция достигна 75%

Обрат с цените: Дефлация в България за втори пореден месец

Цените на петрола продължават да се движат в неочаквана посока

Вносът на индийски работници у нас: Спор между синдикати и работодатели

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 08.06-14.06.24

Промишленото производство спада на годишна база в България и ЕС

Председателят на КЕВР обяви с колко ще поскъпне токът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com