Нужно е одобрение от банките-кредитори за намаляване на цените от "ТЕЦ Марица Изток" 1 и 3

8214
Нужно е одобрение от банките-кредитори за намаляване на цените от "ТЕЦ Марица Изток" 1 и 3

Одобрението на банките-кредитори е едно от условията относно споразумението за намаляване на цените между Националната електрическа компания (НЕК) и "Ей И Ес Марица-изток 1". Процесът е утежнен, защото за централата са теглени заеми от 25 финансови институции. Това каза директорът на AES Bulgaria Оливие Маркет, цитиран от БНР.

"Има определени условия, които са предпоставка, за да може договорът да бъде ефективен. Едно от тези условия, което е наистина много важно за нас, е цялостното изплащане на задълженията на НЕК", каза Маркет.

Вече е факт - американските централи ще продават ток по-евтино

Окончателно - в гранитна зала на Министерския съвет бяха подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица...

"Разбира се, има и определени условия, които са свързани с одобрението както от страна на правителството, така и от страна на AES. От наша гледна точка одобрението на нашите взаимодатели е изключително важно и то е абсолютна предпоставка за сключването на този договор, тоест, ако ние не получим одобрението от тях, договорът няма да бъде сключен", заяви Маркет.

"Ние сме сигурни, че все пак ще постигнем одобрението на нашите взаимодатели", коментира обаче той.

Споразумението трябва да влезе в сила към 30 юни, но при условие че НЕК изплати всички просрочени свои задължения към централата, които до момента възлизат на около 400 млн. лв. От тях 50 млн. са просрочени задължения на ТЕЦ-а към "Мини Марица-изток". Отделно НЕК дължи на Ей И Ес и 16 милиона евро за произведената енергия от ветропарка "Свети Никола".

По време на днешната работна закуска на AES стана също така ясно, че компанията-инвеститор не е получавала запитване от Европейската комисия (ЕК) относно договора, който е сключила американската централа за приватизация на предприятието. От AES уточниха, че според тяхното виждане договорът им е перфектен и е в съзвучие с всички международни стандарти.

Със свое решение от 27 май 2014 г. държавният регулатор включи в миксовата цена на обществения доставчик НЕК разходите за закупуване на електроенергия от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, намалени съответно с 30% и 20% и постанови да започнат преговори за изменение на дългосрочните договори.

НЕК дължи над близо 500 млн. лв. на американските Марици

Националната електрическа компания (НЕК) е заплатила почти изцяло задълженията си към тецовете Марица Изток 2, Бобовдол, Брикел, Свилоз...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com