Оборудването за Белене не се охранява?

1640
Оборудването за Белене не се охранява?
Снимка: БГНЕС

Оборудването за все още неслучилата се АЕЦ „Белене“ стои без охрана до брега на река Дунав. Това твърди сайтът за журналистически разследвания „Биволъ“.

Припомняме, че България беше осъдена на арбитраж от „Атомстройекспорт“ за 620 млн. евро заради проекта. В тази присъда влиза оборудването за „Белене“, което всъщност страната ни плаща. В тази сметка влизат и разходите по транспорта - според анекса в договора за изграждане на ядрената централа.

Кирил Домусчиев е против да строим "Белене" и иска падане на ветото за концесиите

В енергетиката всички злоупотреби ги плащат гражданите, при това от минали периоди. Сега отново гледаме и слушаме в предизборните изказ...

По думите на служебния министър на енергетиката Николай Павлов става дума за корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора и 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Останалата част от оборудването се очаква да пристигне до края на август.

СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НА ОБОРУДВАНЕТО

Припомняме, че в средата на февруари по сагата „Белене“ имаше скандално твърдение на дългогодишния директор на площадката инж. Илчо Костов. Той заяви, че руснаците са искали да строят върху вече готови основи, в които обаче имало пукнатини и точно затова печелят търга за доизграждане – защото предлагат най-ниска цена. След това обаче „Атомстройекспорт“ се отказва от това си намерение, а анексът за доставка на оборудването, заради който са подсъдими бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, включва текст за разрушаване на тези основи. Това обаче оскъпява нещата, тъй като вече става въпрос за изцяло нов строеж на АЕЦ „Белене“, а не за доизграждане. Основите на „Белене“ са положени още през 80-те години на миналия век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика