От догодина - нови мита за вноса в България, с цени за налог, определяни през Евростат

19833
От догодина - нови мита за вноса в България, с цени за налог, определяни през Евростат
Снимка: МВР

Списък с рискови стоки и “справедливи” цени за обмитяване трябва да обяви догодина финансовият министър Владислав Горанов. Той ще съдържа такива стоки, които най-често се декларират на стойности, много под реалните им цени или са обект на други митнически нарушения, уточнява в. "24 часа".

Списъкът е мярка, разписана в новите поправки в Закона за митниците, които влизат в сила от новата година. Поправките са част от обща политика на ЕС.

Тръмп готов на преговори с ЕС за митата

Администрацията на президента на Доналд Тръмп изглежда желае да обсъди решаването на търговския спор с Европейския съюз, довел до въвеж...

Цените за обмитяване ще се актуализират на месечна база чрез COMEXT - непрекъснато актуализираща се база данни на Евростат, според произхода и крайната дестинация. Брюксел е определил и основните групи стоки - текстил и текстилни изделия, кожи и кожени изделия, както и изделия от пластмаса. Т.е., най-вероятно е в черния списък да попаднат дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, изделия от пластмаса, като вносът от Китай изглежда ще е най-сериозно засегнат.

Според новите разпоредби, когато при проверка на данните в митническата декларация бъде установено, че стойността, на която са декларирани, е под "справедливите цени" от вносителите ще се иска обезпечение. Неговият размер трябва да покрива реалните митнически задължения, но изчислени на базата на справедливите цени.

Засега икономическото министерство не е готово с анализа как ще се отразят новите мерки върху търговията. От митниците обясниха, че тяхно задължение е да събират митата, акцизите и ДДС, а не да правят прогнози за цените. Експерти смятат, че мярката няма да има съществено влияние върху цените в посока нагоре. Основно, защото продажните цени на повечето такива изделия са толкова надути, че повечето търговци ще предпочетат да свият печалбата, за да останат на пазара, отколкото да вдигнат цените.

Отделно, като втора основна схема за избягване плащането на мита, освен ниските стойности, е посочено "неправилно описание на произхода, когато вносителят декларира невярна държава на произход на внасяните стоки". Да речем - внос от Китай се обявява, че идва от Малайзия, което променя митото.

Стоката, която Тръмп не можа да обложи в търговската война с Китай - Библията

Християните в САЩ празнуват победата: те успяха да защитят Библията. Наличието на Светото писание в Съединените щати беше застрашено от...

Източници от митниците твърдят, че в Брюксел се обсъжда идея да има не само списък с рискови стоки, но и списък на търговци с лоша репутация. В него ще бъдат посочвани не само търговци, които са разследвани от европейските или националните служби, но и такива, които правят по-дребни, но повтарящи се нарушения или действат в няколко държави едновременно. Данните ще бъдат непрекъснато актуализирани и ще се обменят между митническите служби от съюза, за да може тези търговци да бъдат проверявани с повишено внимание в отделните държави.

Според ЕК, средно годишно държавите от съюза губят около 2 милиарда евро от нарушения на митническите режими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика