От ГЕРБ поправиха Симеонов за Доган и студения резерв – поскъпва ли токът с оправдание заради протестите?

16052
От ГЕРБ поправиха Симеонов за Доган и студения резерв – поскъпва ли токът с оправдание заради протестите?
Снимка: БГНЕС

Ще търсим всякакъв начин Министерският съвет и изпълнителната власт да включат в студения резерв на ТЕЦ "Марица Изток 2". Това обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, като на практика потвърди думите от сутринта на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че в това отношение ще има промяна – заради ТЕЦ "Варна" и Ахмед Доган, който го контролира. Николов уточни, че управляващите няма да търсят вариант да заменят механизма с търговете с друг механизъм в полза на досегашните играчи. А кои са досегашните играчи т.е. извън Ахмед Доган – научете ТУК!

Николов, който е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", обаче призова политиците, които не са в темата, да не говорят излишно, "за да не екзекутират електроенергийната система". Ще сменим механизма за търговете по отношение на студения резерв с "механизъм на услуги", който ще се стремим да е насочен само към държавния ТЕЦ, уточни депутатът от ГЕРБ, който напомни, че сегашният механизъм е за провеждане на търгове и не става въпрос за определени с обществени поръчки цени. Докато влезе в сила новият механизъм - всички (включително и потребители, не само производители) да могат да участват в подаване на ток при нужда (студен резерв), а не както досега само някои, енергийният министър ще има правомощия да определя кой да даде студен резерв при нужда, за да бъде подсигурена енергийната система.

ТЕЦ-ът на Доган планира да е на печалба, чака пак да бъде студен резерв

37,44 млн. лева печалба за 2019 година очаква известният като ТЕЦ-ът на Доган ТЕЦ "Варна", съобщава в. "24 часа". Ако бизнеспланът на ...

Остава въпросът за цената, след като сега има задължителна квота за ТЕЦ "Марица Изток 2" за регулирания енергиен пазар т.е. за домакинствата, но токът от ТЕЦ-а постоянно се оскъпява, защото предприятието не изпълнява екологичните изисквания на ЕС, тъй като работи основно на въглища т.е. по-скъпа суровина, и трябва да доплаща за въглеродни емисии, а цената им расте. А Николов изрично говори как държавата работи да запази работните места в държавния ТЕЦ.

Освен това - страната е сложила краен срок за въвеждане на новия механизъм и той е 1 юли 2021 година. Сега изтичат договорите за студения резерв и това означава, че може близо 1 година енергийният министър еднолично да определя кой да предоставя студен резерв!

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че студеният резерв е в размер от до 650 мегавата средногодишно, а цената се определя от КЕВР. Енергийният министър каза и, че с процедурата за нов механизъм за капацитет се предоставя държавна помощ за определени производители на ток, но сега ще променим това на база пазарен механизъм – трябва обаче да се проведат и се водят преговори с Европейската комисия за разрешение, като Брюксел всъщност иска елиминирането на тази форма на студения резерв. Внасяме предложението за промяна на закона още в понеделник, 20 юли, обеща Петкова, която уточни, че по промените заради либерализацията на енергийния пазар се работело от дълго време.

На въпрос, че има глоби за ТЕЦ "Варна", защото не може да подсигури задълженията си по студения резерв (да пусне ток за определено време при нужда), Петкова отговори, че се работело по всички изисквания на българското законодателство – с глоби за това, че в определен момент не може да активира частта от студения резерв, за която отговаря. И изтъкна, че участието на ТЕЦ "Варна" е гаранция за сигурността на електроенергийната система, като централата е участвала постоянно в системата на студения резерв, с изключение на няколко години (2015 – 2018) – заради отнето комплексно разрешително. Това стана по времето на ЧЕЗ, напомни Петкова.

Държавата пак намери как да обърне подходящо внимание на Ахмед Доган

Управляващите безспорно проявяват сериозна щедрост по отношение на субсидиите на държавни предприятия и по-точно към  Пристанищна ...

Още: "По нов сигнал от чужбина - прокуратурата разследва и сделката за ТЕЦ "Варна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com