X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Пак абсурди за "Олимпик" - КФН не можело да откаже лиценз на чужденци от ЕС

3507 3
Пак абсурди за "Олимпик" - КФН не можело да откаже лиценз на чужденци от ЕС
Снимка: БГНЕС
Гарантирани са обезщетенията за "Гражданска отговорност" по текста на споразумение, подписано между гаранционните фондове на България и Кипър. Другите клиенти на "Олимпик" обаче – с друг вид полици, ще трябва да изчакат и да си търсят парите от масата на несъстоятелността. Освен това, кипърският фонд покрива несъстоятелността на застраховател, който е регистриран в Кипър. Това обясни вече бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) с ресор застрахователния сектор в България Ралица Агайн пред парламента малко преди той да гласува оставката ѝ.

За да може да започне изплащането, трябва да бъдат направени две неща. Първо – съдът в Никозия трябва да се произнесе по искането на кипърската КФН за обявяване на „Олимпик“ в ликвидация. Неофициално съдебно заседание се чака в средата на септември. След произнасянето на съда, може да започне процедура по изплащане на обезщетения. Второ – трябва да се уточни схема как да става изплащането на обезщетения, когато става въпрос за български граждани. Крайният платец е кипърският фонд, но българският Гаранционен фонд ще е обслужващият и пред него ще се предявяват искания, той ще определя размера на обезщетенията, а след като плати, ще предяви пред Кипърския фонд искане да се възстановят парите – от Кипър.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка*

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн последва настоятелния призив на властта и подаде оставка. * ...

Агайн наблегна и на положението в Европа, като каза, че в 12 страни-членки в ЕС нямало гаранционни фондове, които да покриват фалити на застрахователи. Вече бившият зам.-председател на КФН обяви, че ако регулаторът откаже в срок от два месеца след подаване на заявление лиценз на чужд застраховател, регистриран в държава-членка на ЕС – по т.нар. "право на установяване" в рамките на ЕС, то може да има санкция срещу регулаторния орган. Според Договора за създаване на ЕС обаче под "право на установяване" се разбира “правото на предприемане на дейност от самонаето лице, както и създаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при условията, предвидени от нейните закони за собствените ѝ граждани и предприятия" (чл. 49 във връзка с чл. 54).

Ралица Агайн каза и, че предвид подадените жалби в България срещу "Олимпик" през последните три години нямало основание да се смята, че има проблем с дейността на компанията. През тази година имало само 7 жалби, през миналата – 26, а през по-миналата – 16. Глобите били в размер на около 30 000 лева, а общо глобите за целия сектор годишно се движат между 950 хил. и 1,2 млн. лева. Освен това, застраховките "Гражданска отговорност" на "Олимпик" били дори с над 10 лева по-скъпи от средното за пазара (207 лева срещу 196 лева) що се отнася в последно време. Агайн се оплака и, че има недостиг на внесени премии в Гаранционния фонд, а предвид съдебното решение да се плащат обезщетения за повече лица при смъртен случай на пътя (бел. ред. - разшири се кръгът на роднините), то във фонда не достигат 800 млн. лева. Сега във фонда имало 135 млн. лева, 55 млн. лева от които са в Обезпечителния фонд. Агайн обаче каза и, че "Олимпик" са внесли 14 млн. лева във фонда "Незастраховени МПС" - за претърпени щети от незастраховано МПС при катастрофа, а 2 млн. лева са отишли в "Обезпечителен фонд", като трябвало да се уточни тези 2 млн. лева на кого да се платят - на "Олимпик" и да идат в масата на несъстоятелността, или на претърпели щета заради прекратена предсрочно застрахователна полица, сключена с кипърската компания.

Политически поглед

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се заяде, че управляващите говорят как държавата ще помага със съвети, но не и с нещо друго, а Агайн казала, че Гаранционният фонд в България може да плаща и после да търси парите от Кипър. Освен това – Бойко Борисов говори за дъмпинг от страна на "Олимпик", а КФН казва, че няма дъмпинг. В отговор финансовият министър Владислав Горанов каза, че Кипърският гаранционен фонд е задължен да плаща по застраховки "Гражданска отговорност", сключени в България и това е казано още вчера (20 август) от него. Горанов упрекна Гаранционния фонд, че досега не е имало разговори какви да са техническите подробности при ситуация като "Олимпик". Финансовият министър наблегна и на това, че Обезпечителният фонд може да покрива само фалити на български застрахователи, но не е било изяснено добре на хората. Рискът да се изгуби премия при предсрочно прекратяване на полицата с чуждестранен застраховател, опериращ в България, е реален, настоя Горанов. Ако сега държавата покрие риска по фалита на "Олимпик" с пари от Гаранционния фонд, ще е за сметка на българските застрахователи, респективно застрахованите при тях, обобщи финансовият министър.

Румен Петков: Случаят с „Олимпик“ е големият провал на министъра на финансите Владислав Горанов

Случаят с „Олимпик“ е големият провал на министъра на финансите Владислав Горанов. Тежък и личен провал. Това каза на преск...

КФН като цяло си е свършила работата. Учуден съм от липсата на комуникационна стратегия, включи се и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Цонев не пропусна да каже, че според правилата на ЕС режимът по контрола при искане на лиценз е само уведомителен. Депутатът добави, че "няма лошо" ние да сме първата страна в ЕС, в която Гаранционният фонд да покрива щетите по вноските от фалирал чужд застраховател от друга страна-членка. Обезщетение има за вноските по "Гражданска отговорност", но не и за понесени щети от самия фалит, уточни Цонев.

Крум Зарков от БСП обаче опонира, че ако регулаторният орган от приемащата страна-членка установи нарушения в дейността на чужд застраховател, по законодателството на ЕС следва да има правото да се намеси, ако регулаторният орган от държавата-членка по произход не реагира. И напомни, че "Олимпик" е внасяла премии в "Обезпечителен фонд". А колегата му Румен Гечев, бивш министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, наблегна на това, че отговорността е на държавата, след като КФН не прави проверки на място, не изисква информация, тъй като има това право.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com