План посочва 30 юни за край на договорите с американските централи

3587
План посочва 30 юни за край на договорите с американските централи

План за пазарни реформи в енергетиката е посочил датата 30 юни 2021 г. за край на договорите с американските централи “Ей И Ес Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3”. Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на енергетиката, съобщава 24 часа.

Той е заключителната част от “План за изпълнение на България”, който е етап за одобряване от ЕК на механизма за капацитет. Точно този механизъм ще позволи на въглищните централи да продължат работа, като осигуряват след явяване на търгове необходимите на държавата мощности. “Прекратяването на двата посочени договора стои в основата на либерализирането на пазара на едро на електрическа енергия и е предпоставка за допустимостта на въвеждането на механизъм за капацитет”, пише в плана за реформи. Съобщава се още, че се провеждат преговори за уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и двете централи в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи.

Властта работи по 3 варианта за бъдещето на първата американска централа

Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един от американските тецове - "Марица-изток" 1 ("ЕЙ И ЕС Гълъбово") при евентуал...

Българската страна е изготвила методология и изчисления във връзка с установяването на невъзстановените разходи. Изчисленията за “КонтурГлобал Марица-изток 3” са предоставени на ЕК. От високопоставени източници става ясно, че преговори в момента не се водят. Те би трябвало да са между централите и комисия, в която влизат вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на енергетиката и на финансите Теменужка Петкова и Владислав Горанов, кото вече не е финансов министър, но още не е сменен във въпросната комисия.

Преди 20 дни парламентът пък отхвърли промени в енергийния закон, внесени от депутата от ДПС Рамадан Аталай. Те освобождаваха НЕК от ролята му на обществен доставчик, тоест да не прави микса от ток за регулирания пазар. За да стане това, едно от условията бе да бъдат прекратени договорите с американските централи.

“24 часа” потърси становището на енергийните дружества за посочената дата за прекратяване на дългосрочните договори. Ей И Ес препрати към становищата на Националната енергийна камара и на Института за енергиен мениджмънт, които централата споделяла. Институтът, в който членуват големи енергийни компании, препоръчва предвид сложността на търговските преговори между двете централи, институциите и НЕК посоченият срок 30 юни 2021 г. да бъде заменен с по-гъвкава дефиниция. Тя трябва да обвързва срока с намиране на взаимно приемливо решение.

“Документът е подготвен от консултант и отразява по-скоро неговите разбирания, а не ясно поети ангажименти от страна на отговорните страни”, пишат от института. От “КонтурГлобал Марица-изток 3” заявиха, че дългосрочните договори не са пречка за внедряване на механизмите за капацитет. И че има редица по-приоритетни промени, свързани с държавната енергетика и работата на борсата, които са пропуснати в плана. Според “КонтурГлобал” централите са важни за преходния период преди либерализиран пазар.

Работодателите готови на протест, искат прекратяване на договорите с американските централи

Работодателите вдигнаха на код "Оранжево" готовността за протести и се обявиха за прекратяване на договорите с американските централи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com