X
 
 

Проучване: Каква е причината за кризата на кадри в България?

5063 1
photo of Проучване: Каква е причината за кризата на кадри в България?
Снимка: Солидарна България
В България се търсят основно хора с ниско образование, за ниски заплати или без обявени такива. На трудовия пазар има специалисти, част от които се нуждаят от кратко обучение, за да овладеят нов софтуер. Работните места се заемат в рамките на два месеца.

Това са изводите в доклада "Криза на кадрите: дефицит на работна ръка или на достойно заплащане?", изготвен на база на данни на Агенция по заетостта.

За целите на проучването са изпратени запитвания до 15 агенции и сайтове за набиране на персонал. Броят на обявените свободни работни места в едната агенция е 62, като позициите основно са за висши мениджъри, служители в кол центрове и фармацевти.

Отбелязан е рекорден недостиг на кадри у нас

Рекорден недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работ...

Най-големият сайт за работа не разполага с данни за общия брой заявени позиции. Прегледът на сайтовете на частни агенции сочи, че по правило високи заплати се предлагат на позиции с месторабота в чужбина, като трудовите възнаграждения за страни в Централна и Източна Европа се обявяват в български левове, а тези за Западна Европа - в евро, за да изглеждат първите по-примамливи.

Авторът на доклада Ваня Григорова смята, че броят на обявите буди съмнение в достоверността им - част от тях изглеждат "имиджови", за привличане на клиенти. Ако има глад за кадри, той не е за България, а за износ към Западна Европа, казва тя.

Данни на Международната организация на труда и Евростат потвърждават, че българските заплати трябва да нараснат значително, за да достигнат равнището на производителността.

Няколко поредни правителства рекламират България като разходен оазис с най-ниски данъци и евтини квалифицирани кадри. Тази стратегия обаче трябваше да се смени с влизането в ЕС и отварянето на границите за трудова миграция, се казва в доклада.

Най-бързо развиващият се сектор у нас - аутсорсингът, призовава за внос на кадри и завръщане на емигранти

Най-бързо развиващият се сектор у нас - аутсорсингът, изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри, категорични са експертите. Варна ...

В свободна и отворена общност националната стратегия „ниски заплати“ вреди както на държавите-приемници, така и на държавата-донор. Социалната несправедливост за източните работници е в ущърб на устойчивия икономически растеж и заплашва бъдещето на Европа.

Изглежда новата стратегия е на засилване на трудовия и социален дъмпинг в България, чрез внос на работници от трети държави. Както показва анализ на Европейската комисия, при засилена трудова имиграция в размер на 10% от настоящия брой на заетите, 1,7% от БВП се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал. За България, към 2017 г. това означава преразпределяне на 2,7 млрд. лева от българския работник към бизнеса, който не е задължително да е български.

Тежък проблем с недостиг на кадри в България няма. В големи икономически центрове няма трайно незаети работни места. Заплащането и условията на труд, сигурността на работника и достойният живот на неговото семейство са основните фактори, които влияят върху демографската ситуация в страната.

Без спешни мерки за осигуряване на достоен труд, стотиците страници демографски стратегии няма да променят с нищо негативните тенденции, сочи един от изводите във финалния етап от проучването на картината на пазара на труда в България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • муспи 1 муспи преди 4 месеца Профил на трол?
    Албах акбар, но яхве таман! Хепи Ханука! Отново това масло дето липсвало и благия яхве го доставил в светилниците дава много загадки. Не е имало такива светилници каквито показват по шоутата, днес се поръчват в Китай, но тогава израилтяните още не са биле плъзнали по цивилизования свят, а и не е имало и изсраил, нито Соломонови и Давидови империи, никакви дворци че и най големия и сюксе в света Со виж още ›› ломонов Палас. Никой не е ходил до Египет, никой не е разсичал морето и този, съвършено душещипателен фолклор, че се влачили 40 години по Синайската пустиня се е появил в 16 век заедно с библията. Такова паразитно племе не може да издеяни и една година в пясъците, ще мине на канибализъм като единствен поминък, и в края на годината няма да има и следа. Все пак дявола яхве им спуснал тарикатлък - удачно преодоляване на тези нагли кикотения, чрез премълчаване. Това позволява да си подържат през вековете дърдоренето сякаш никой не ги чува, а то пък, случва се и такова, това си е истината - защото никой не ги слуша. Така се появява и нова истина - не е важно племето на разбойници и роби какво казва или какво премълчава, а е важното да се отминава като несъществуващо. Тогава всичката им дандания ще е за собствено ползване, а за нас ще е удоволствие че яхвето си показва голотата.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
САЩ удари с нови санкции Куба,

САЩ въведоха нови санкции срещу Куба, Венецуела и Никарагуа или срещу т. нар. от Вашингтон "тройка на тиранията". Санкциите засягат компании, свързани с кубинските

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 20 - 21

Овен През тези почивни дни има едно сигурно нещо в любовта, което ще бъде като лайтмотив - романтиката. Щедростта, която ще проявявате към любимите

missing image
Тръмп се мъчил да уреди строеж

Преговорите за изграждането на Trump Tower в Москва са били провеждани с прекъсвания от 2013 до средата на 2016 година, според публикувания доклад

Последно в Актуално