Работодателите беснеят и искат оставки заради скъпия ток

3601
Работодателите беснеят и искат оставки заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Работодателите поискаха незабавни оставки заради високата цена на тока за индустрията. Те заплашиха с радикални действия, ако не бъдат сменени ръководствата на БЕХ, ТЕЦ Марица Изток 2 и енергийната борса.

Четирите най-големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ очевидно са бесни, става ясно от тяхна позиция, разпространена до медиите.

Домусчиев пита: Защо токът е 1 евро в Германия и 63 евро в България?

"1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО ( Задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ...

Бизнес обединенията са категорични, че няма да търпят "да се ограбва трудът на работниците им" и предупреждават, че са готови да предприемат "всички позволени от закона радикални действия", за да защитят интересите на членовете си.

"Бедна България се е докарала до там, индустрията й да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа", оплакват се от бизнеса. За скъпия ток те обвиняват "некадърното и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и БНЕБ".

"Поредният връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над ДВА пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия!", се посочва в декларацията.

Тонът на написаното е в още по-груб и заплашителен стил от вчерашния гневно-саркастичен статус на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, осъждащ драстично по-скъпия ток у нас.

Защо Домусчиев недоволства за тока, без да говори директно за Ковачки?

40 пъти по-скъп ток за бизнеса вчера (9 февруари) – от това се оплака председателят на КРИБ и собственик на Нова телевизия Кирил ...

"Как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци - "ТЕЦ Марица Изток 2?", написа Домусчиев в профила си във Facebook.

Вчерашната цена на електроенергията у нас беше много по-висока и от тази в останалите държави от Централна и Източна Европа.

Днес председателстваното от КРИБ обединение на работодателските организации яростно нападна държавните енергийни структури. Според него БЕХ използвал монопола си, за да управлява енергийната борса във вреда на българската индустрия и българската икономика. Действията на БЕХ били във вреда на България.

"ТЕЦ Марица Изток 2?" умишлено трупала загуби, а заради лошото управление на енергийния сектор страната ни се превърнала от износител във вносител на ток.

Работодателите побесняха заради отговора на КЗК за "монопола и картела" на борсата за ток

"Ние не знаем мотивите на КЗК да игнорира огромния проблем, надвиснал над пазара на електроенергия. Не знаем, дали някой в КЗК е размиш...

"Работодателските организации многократно са посочвали пороците на системата, от които се възползват енергийните олигарси на прехода, прекрачвайки често Закона в свой интерес и в ущърб на цялото общество", припомнят те и призовават за незабавни оставки в БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и БНЕБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика