Реформатори пак настояват НС да разгледа предложението им за законната лихва

1023
Реформатори пак настояват НС да разгледа предложението им за законната лихва

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков за пореден път предлагат Народното събрание да включи в програмата си предложените от тях промени в Закона за задълженията и договорите. Идеята на депутатите беше приета на първо четене през ноември месец м.г.

Редакциите са внесени в деловодството на парламента още през месец юни м.г. и засягат т.нар. „законна лихва“. Миналата седмица законопроектът беше предложен като извънредна точка от Петър Славов и подкрепен на правна комисия от представители на всички парламентарни групи без ГЕРБ.

Реформатори: Ще внасяме предложенията си за законната лихва всяка седмица до приемането им

Мнозинството в пленарна зала не подкрепи предложението на депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин ...

Промените в Закона за задълженията и договорите на реформаторите предвиждат лихвата от 10%+основния лихвен процент (ОЛП) да бъде намалена на 8%+ОЛП за юридически лица и на 4%+ОЛП за физически лица. По този начин изискванията на европейското законодателство се спазват, но тежестта върху длъжниците все пак е осезаемо намалена.

В своите мотиви народните представители представят и справка за законната лихва в останалите страни от Европейския съюз. В 21 от 28-те страни-членки на ЕС тя е 8%. А чрез сега действащия закон в България лихвите за забавяне са сред най-високите в европейската общност.

Към момента лихвата, която се дължи при ненавременно погасени задължения към държавата, е определена в постановление на Министерски съвет. Тя е равна на основния лихвен процент плюс надбавка от 10 процентни пункта. Въпросният ОЛП се пресмята от Българската народна банка веднъж месечно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика