Румъния ни изпреварва и по бюджетна прозрачност

1459
Румъния ни изпреварва и по бюджетна прозрачност
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Румъния, на която дишаме праха в редица важни области - от икономика до правораздаване, ни изпреварва по още един показател - "бюджетна прозрачност". Това разкрива новото годишно международно проучване "Отворен бюджет", което включва 112 държави от всички континенти. В него България се намира на 21-во място, а Румъния влиза в челната десетка, като заема девето място - непосредствено пред САЩ и след Великобритания.

Отличниците са Нова Зеландия, ЮАР, Швеция и Норвегия. Прави впечатление, че Грузия вече заема петото място и че Русия (15) изпреварва Германия (18) по бюджетна откритост.

Юнкер поиска повече пари за ЕС от правителствата

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се обяви против сериозното орязване на кохезионния фонд по време на дискусия за мн...

Класацията оценява страните, като отчита дава ли се на обществото подробна и разбираема информация за бюджета, държавния дълг, макрорамката, прави ли се широко обществено обсъждане на проектобюджета, следи ли се достатъчно стриктно как се изпълняват планираните приходи и разходи и т.н.

Според проучването България има сравнително "отворен" бюджет - за това говори 21-вото място. В същото време в доклада, който обяснява класирането, има сериозни забележки и препоръки към страната ни. "Особено слабо е представянето в областта на контрола от законодателната власт при изпълнение и отчитане на бюджета. В отчетите за изпълнението трябва да се предоставя повече аналитична информация за постигането на показателите за изпълнение на целите, заложени в бюджетните програми", критикува докладът. Оценката за фискалния съвет също не е много ласкава - авторите на проучването посочват, че създаването на този консултативен орган е "положителна стъпка, но той тепърва трябва да утвърждава своята роля".

Повечето правителства по света не предоставят ефективни възможности за гражданско участие в бюджетния процес, показва още индексът "Отворен бюджет 2017". Това се отнася и за България, пише Сега.

Индексът "Отворен бюджет" е уникално по рода си международно сравнително изследване, което оценява степента, в която правителствата по света осигуряват на обществото навременна и подробна информация за бюджета. Индексът покрива всички етапи от бюджетния процес - изготвяне, консултиране, приемане, предоставяне на текущи и периодични данни за изпълнението на бюджета и състоянието на държавния дълг, като отчита 140 индикатора. Партньор за България от създаването на индекса е "Индъстри Уоч".

Експерт: Няма да станем по-богати през 2018 година

Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати, защото нищо съществено няма да се промени в 2018 г. от това, което беше в 2017 г., по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика