Синдикален лидер гледа с добро око на Николай Василев заради искан голям ръст на минималната заплата

6359
Синдикален лидер гледа с добро око на Николай Василев заради искан голям ръст на минималната заплата
Снимка: БГНЕС

Брашно, тестени изделия, хляб, олио – това бърка най-много в джоба от юли. 200% увеличение на олиото! Заплатите обаче продължават да растат, но 2/3 от българите получават надница под средната. Този анализ направи председателят на КНСБ Пламен Димитров, след като вчера синдикатите посочиха колко пари трябват за нормален живот в България - преди вдигането на цените на основни храни през юли!

Половин милион българи работят на минимална заплата. Към 750 000 българи са нископлатени, работещи бедни, твърди Димитров. 17-18% трябва да расте минималната заплата годишно. За 4 години това значи минимална заплата 1200 лева, нали говорим за нова власт, обясни председателят на КНСБ. Средната заплата трябва да е два пъти повече – това ни казва проектодирективата за минималната заплата, която ще стане факт, добави той.

КНСБ иска средната работна заплата над 2400 лв. през 2025 г.

КНСБ представи Меморандум за социално-икономическото развитие на страната за следващите четири години. Документът обхваща общо пет ключ...

Проблемът не може да бъде преодолян с административни заплати, но в държавата има картели на заплати, твърди председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той даде пример "с едно предприятие за производство на плочки" в Североизточна България. То рязко си повишило печалбата, но заплатите не помръднали. "Появи се накрая големия бос и каза", че не знаел какво се случва, защото в района всички за тази дейност плащали "толкова", по думите на Манолов.

Естествено, че няма разбиране от работодателите. 17% изглеждат много, но се налагат, заради пропуснатите години, убеден е Манолов. И напомни, че НДСВ като дошли на власт 2001 година, вдигнали минималната заплата с 80%. Държавата не загина, заяви той, визирайки как Слави Трифонов предложи Николай Василев за премиер.

"Никакви такива еврозони и шенгени няма да ни се случат, ако доходите ни не отидат на прилично ниво спрямо европейските. Не си ли оправим доходите, нищо хубаво не ни очаква", каза Манолов. А Димитров е убеден, че няма да ни пуснат във валутния съюз на ЕС с минимална заплата 300 евро.

Незабавно трябва да внесем Плана за възстановяване от коронакризата, настоя Манолов. Освен това да се направи нов държавен бюджет, за 2022 година, да се актуализира сегашният, каза Димитров.

Евростат: България с най-ниска минимална заплата в Европейския съюз

Към 1 януари 2021 година от общо 27 страни-членки на ЕС 21 имат минимална работна заплата на национално равнище. Само Дания, Италия, Ки...

Всички експерти в световен мащаб прогнозират ръст на цените, заключи Любослав Костов пред БНТ, като уточни, че при влизането в еврозоната прибалтийските държави предварително са вдигали минималната работна заплата. И той смята, че най-належащо е сега да се актуализира бюджета и да се направи бюджет за 2022 година. Според него, доходите през последните години са нараствали с 10-12%, но през последната година растежът е 6%, а минималната заплата е замразена за следващите две години. "Новата власт, като дойде, може би трябва да коментира това, а не излитане в Космоса", заяви Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика