Синдикатите: Създават се съмнения за стабилността на енергийната система заради сделката с ЧЕЗ

1641
Синдикатите: Създават се съмнения за стабилността на енергийната система заради сделката с ЧЕЗ
Снимка: Actualno.com

През последните дни сме свидетели на огромно обществено и политическо напрежение около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ-България. Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност.

Това заявяват в съвместна позиция от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа", относно сделката с продажбата на българските дялове от дружеството ЧЕЗ.

"Оставките в ключова сфера като енергетиката водят до несигурност и неяснота за бъдещето на целия отрасъл. Енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества и обявиха, че държавата трябва да има контрол върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура, независимо от собствеността.

Каракачанов: Държавата може да закупи и 100% от акциите на ЧЕЗ

Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото тя няма отговорност за сделката за ЧЕЗ. Това обясни вицепремиерът...

Тогава заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките", казват от профсъюзните организации и припомнят, че към купувача тогава са били поставени конкретни условия:

Наличие на собствен капитал от 700 млн. евро;

• Продажби от последната година над 7 000 гигаватчаса;

• Висок кредитен рейтинг;

• Пряка собственост на големи енергийни дружества.

Нинова: Гинка Върбакова доказа, че ГЕРБ стои зад нея

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова повтаря изказвания на ГЕРБ и това доказва, че партията на Бой...

Двата синдиката поставиха и допълни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залегнаха в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-тата, приети от парламента на Република България. Тези изисквания гарантираха социален пакет за работещите в отрасъла.

На какво сме свидетели сега?

От предишните изисквания няма нито едно, предявено към купувача. Няма упълномощен държавен орган, включително и КЕВР, няма дори законодателна възможност, някой да провери предварително кандидата за собственик на енергийното дружество и да гарантира изпълнението на строги критерии, които да гарантират сигурност на доставките.

На дебата в парламента институциите ясно казаха, че не могат да предприемат каквото и да е действия преди приключването на сделката.

Безконтролна сделка за активите на ЧЕЗ с неясен собственик и финансиране би изложила на риск 3 млн. българи, които са потребители на услугата, не гарантира доходите, работните места и безопасните и здравословни условия на труд на работещите в дружеството. Под въпрос е цялостният контрол, ценообразуването, което има висока социална чувствителност и устойчивостта на българската икономика, развитието на индустрията и националната сигурност.

Бабиш към Борисов: Договорите с "Инерком България" вече са приключени

Договорите с "Инерком България" вече са приключени. Това става ясно от официална информация на сайта на чешкото правителство от името н...

Затова двата най-големи синдиката призоваваме:

1. За спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните органи върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура; В закона за енергетиката да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация, гласувана от Народното събрание;

2. Подкрепяме намерението на правителството да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България. Предлагаме подобни стъпки да бъдат направени и по отношение на другите две електроразпределителни предприятия;

3. Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и енергийните им федерации, отчитайки предизвикателствата пред българската енергийна система, породени от изискванията на Парижкото споразумение, изразяват подкрепа за настоящото ръководство на Министерство на енергетиката. Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас. Необосновани смени в настоящия момент могат да доведат само до проваляне на срокове и ангажименти и поставяне на рискова ситуация във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества. Това ще породи социално напрежение с непредвидими последици; От същия екип очакваме и внасянето на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. в най-скоро време.

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата, както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната, завършва позицията на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика