След 3-годишна сага "Булгартрансгаз" избра кой да проучи разширението на "Чирен"

9050
След 3-годишна сага "Булгартрансгаз" избра кой да проучи разширението на "Чирен"
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо три години след първото обявление „Булгартрансгаз“ ЕАД избра кой да проучи газонаходището „Чирен“. Това е полската фирма „Геофизика Торун“ АД, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Според подписания между страните договор, дружеството ще изпълни задачата да проведе 3D полеви сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура в срок 341 дни. В този период то трябва да се подготви и проведе сондажна сеизмика в два сондажа, да се обработят и интерпретират получените данни. Договорът е на стойност 3 709 174 евро (или 7 254 513 лв.) без ДДС.

На практика този договор отваря пътя към одобрение на проекта за разширяването на газохранилището „Чирен“ и финансиране от 220 млн. евро от Европейската комисия.

Избраният от „Булгартрансгаз“ изпълнител със седалище в полския град Торун има 50-годишен международен опит в проучванията на конвенционални и неконвенционални въглеводородни находища, разработване на геотермални резервоари и подземни хранилища за световната индустрия. Основната ѝ дейност е придобиване на сеизмични данни, тяхната обработка и интерпретиране. Президент на компанията е Пьотр Антоник.

Започва модернизацията на газохранилището в Чирен

Модернизацията на единственото у нас газохранилище във врачанското село Чирен започва с нов сондаж. Сондажът се планира да бъде въведен...

Подизпълнител за 5% от възложените ѝ дейности ще е българската фирма „Еко бласт инженеринг“ ООД с управител Харалампи Желев.

Освен нея до последния етап на оценка е стигнала и офертата на френската компания „СЖЖ Сервиз САС“, но тя е класирана на второ място с едва 42,69 точки заради ценовата ѝ оферта на стойност 9 802 022 евро без ДДС.

Отстранени от участие са румънската компания „Проспекциуни“ и азербайджанската „Socar Balkans § GGD“.

Интересното в случая с „Проспекциуни“ е, че тя бе определена за изпълнител в първата поръчка, стартирана през 2015 г. от „Булгартрансгаз“.

Спечелилата сега „Геофизика Торун“ през 2016 г. обжалва избора пред Комисията за защита на конкуренцията и тя обяви поръчката за незаконосъобразна. В хода на производството тогава стана известно, че румънската компания е в несъстоятелност към датата на избора.

Петкова: Чирен ще е с капацитет до 1 млрд. куб. м газ след разширяването

Днес слагаме началото на модернизацията на подземното газово хранилище /ПГХ/ в Чирен. Това е обект от изключително важно стратегическ...

Не това обаче стана причина за решението на КЗК да отмени поръчката като незаконосъобразна, а защото компанията не бе доказала годината на производство на предложените от нея източници на сеизмична енергия вибратори и регистрираща система, а само годината на закупуването им. Но вместо да я отстрани от участие, комисията по избора бе изискала допълнителна информация и доказателства за годината на производство. Законът изрично забранява допълнителните доказателства и разяснения да се използват за промяна на техническото или ценовото предложение.

С допълнителното представяне на снимки на регистрационните табели на всеки от вибраторите и фактури за закупуване на записващата станция, която ще бъде ползвана при изпълнението на поръчката и съпътстващите я компоненти, „Проспектуини“ АД на практика бе променил техническото си предложение, което е недопустимо и е следвало да бъде отстранено от участие в процедурата.

Това е причината през септември миналата година „Булгартрансгаз“ ЕАД да обяви нова поръчка, която финализира сега с договор.

До отваряне на ценовата оферта на „Проспектуини“ във втората процедура не се стигна, защото е отстранена на по-ранен етап. В сегашната ѝ документация се сочи, че се представлява от съдебен администратор чрез практикуващ ръководител по несъстоятелност. От сайта на съдебния администратор Euro Insol SPRL става ясно, че искът на компанията по несъстоятелност е бил потвърден от Букурещкия трибунал, който е открил производство по несъстоятелност и е назначил юридическия администратор на Euro Insol SPRL. Съобщава се за загуба на 30 млн. леи и печалба от 6,3 млн. леи през 2015 г., като загубата е заради срива в цената на петрола. „Компанията е контролирана от бизнесмена Овидиу Тендер, който е осъден на 12 години затвор за обезценяване на „Carom Oneşti“, сочи още юридическият администратор.

Повече за Чиренското газонаходище

ЕК дава пари за два проекта - за Чирен и за далекопровод

Европейската комисия отпусна 32,8 млн. евро за два български енергийни проекта. Единият проект е за 3D-проучвания за разширяването на...

То се намира между селата Чирен, Осен и Баница, на 20 км северно от град Враца. Цялата територия, предвидена за получаване на 3D сеизмични данни, е 200 кв. км при средна надморска височина 270 м. На територията са разположени 40 сондажа на ПГХ Чирен, от които 22 експлоатационни, 10 наблюдателни и други сондажи.

“Булгартрансгаз" ЕАД е оператор на единственото в България подземно газохранилище “Чирен”, което се използва основно за регулиране на сезонните изменения на консумацията и доставките на газ в страната като през летния период се извършва нагнетяване на газ, а през зимния - добив.

Изградено е на базата на откритото през 1963 г. газокондензатно находище, на което до 1974 се извършва добив, след което се трансформира в газохранилище.

За развитието на газовата инфраструктура в региона с цел обслужване на националния и регионалния пазар „Булгартрансгаз” ЕАД планира да увеличи капацитетите на добив, нагнетяване и съхранение на природен газ в ПГХ „Чирен”.

Поръчката за провеждане на 3D полеви сеизмични проучвания върху площта на находището е част от проекта от общ европейски интерес за разширение на ПГХ „Чирен“ и се финансира от програмата „Механизъм за свързване на Европа“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com